Slovenija
352 ogledov

Huawei nima druge izbire, kot da se poda po nestanovitni poti

Huawei
1/2
Danes so v ljubljanskem Cityparku odprli prvo Huaweijevo trgovino v Sloveniji, toda drugemu največjemu proizvajalcu telefonov na evropskem trgu ne kaže dobro.

Trgovina Huawei Experience Store je v 1. nadstropju ljubljanskega nakupovalnega središča Citypark, v njej pa si je mogoče ogledati celotno paleto naprav, ki jih ponuja omenjeno podjetje. Med drugim bodo aprila začeli prodajati telefon s prepogljivim zaslonom Mate Xs, jeseni pa menda prihajajo tudi prenosnik Matebook. Direktor Huawei Slovenija Matjaž Kermelj je zaradi težav, ki jih prinaša trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko napovedal povečanje ponudbe in pospešeno gradnjo lastnega ekosistema.

Vse odkar se je Huawei znašel na seznamu podjetij, s katerimi ameriške družbe ne smejo poslovati, čakamo na trenutek, ko se bo podjetje dejansko moralo začeti zanašati na svoj ekosistem. Na novih telefonih namreč ne more več uporabljati Googlovega Androida in se bo moral zanašati na lastno tržnico z aplikacijami AppGallery.

Že na nedavni predstavitvi zložljivega pametnega telefona Mate Xs v Barceloni je v zraku ves čas lebdelo vprašanje o prihodnosti tega izdelovalca na evropskem trgu. Kaj zdaj, ko je bolj kot ne postalo jasno, da Huaweievi telefoni nikoli več ne bodo imeli Googlovih mobilnih storitev ter njegovih aplikacij, vključno s tržnico Play? To ni mačji kašelj!

Samo strojna odličnost je premalo

Huawei izdeluje kakovostne telefone, vendar se podjetje zaveda, da to samo po sebi ne bo dovolj. Zato se že nekaj mesecev trudi prepričati razvijalce aplikacij za sistem Android, da le te prilagodijo za delovanje v okolju Huaweievih mobilnih storitev in jih objavijo v njihovi tržnici AppGallery. V tem so ponekod bolj uspešni, denimo v nekaterih bližnjih državah, drugje, tudi v Sloveniji, pa manj. Še dolgo pa se njihova tržnica ne bo mogla ne v količini, pa tudi ne v kakovosti primerjati z Googlovo. Problem bodo v prvi vrsti aplikacije za storitve, kot so Facebook, Instagram, Youtube ali Viber, za mobilno bančništvo, pretočni video (denimo EON, Neo, Netflix, Voyo) ali javni prevoz. Potem pa še množica tistih za povezovanje različnih zapestnic, ur, naprav pametnega doma in še marsičesa, kar ljudje imajo, uporabljajo in bodo želeli, da deluje tudi z naslednjim telefonom, ki ga bodo kupili.

Mate Xs je prav tako dober izdelek, morda najboljši med zložljivimi napravami do zdaj, njegovi glavni težavi pa nista manj zaščiteni zaslon in vzdržljivost tečaja, temveč prav odsotnost večine aplikacij, brez katerih si nekateri ne morejo predstavljati sodobnega življenja. Vendar ta telefon, ki bo stal 2499 evrov, še ne bo pokazatelj, ali ima Huawei možnost uspeti na samostojni poti. Pravi test bodo modeli družine P40. Dva od teh, P40 Lite in P40 Lite E sta že znana, osrednja predstavnika pa naj bi prikazali 26. marca.

Huawei Mate Xs | Avtor: Huawei Huawei

Obstaja sicer še majhna možnost, da bi ameriška vlada vendarle dodelila izjemo Googlu za poslovanje s Huaweijem, kot jo je pred časom Microsoftu. Dolgo časa ni bilo jasno, ali je Google sploh zaprosil za to, vendar je eden od Googlih direktorjev, Sameer Samat, v nedavnem intervjuju za nemško tiskovno agencijo DPA potrdil, da so vložili tovrstno prošnjo. Odločitev pa je na ameriškem ministrstvu za trgovino ali si jo bo morda vzel še kdo višje po hierarhiji.

 

Mnenje o Huaweijevih težavah in Googlovi vlogi pri vsem tem si lahko preberete tu - https://tehnozvezdje.si/se-bo-googlu-se-kolcalo-po-huaweiju/

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.