Slovenija
264 ogledov

Hud boj za brunarico

Brunarico, ki je odlično izhodišče za več poti na Kriško goro, uporablja Silva K Žurnal24 main
S fiktivno pogodbo do dolgoletne brezplačne uporabe brunarice.
Najemna pogodba bolj diši po kupo-prodajni pogodbi brez kupnine. Je očitno fiktivna!
Lucija Šikovec Ušaj, odvetnica

Direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek že 11 let popolnoma brezplačno uporablja brunarico moje varovanke,” pravi skrbnik D. M. Edvard Zaplotnik. Košnjekovi to omogoča najemna pogodba, ki jo je leta 1999 sklenila z D. M. in njeno teto K. Z. Je pa leta 1999 Košnjekova postala tudi direktorica Centra za socialno delo (CSD) Tržič. Leto pozneje je v tej vlogi podpisala odločbo, s katero je teto imenovala za skrbnico D. M. za poseben primer oziroma za urejanje pravno-finančnih zadev D. M. Pogodbo so pri notarju Stanetu Krainerju overili leta 2003 – zadnje leto, ko je bila Košnjekova v CSD Tržič na mestu direktorice.

Nenavadna odločba
Pogodba. Nima obveznih sestavin, je brez časovne omejitve, nima določene višine najemnine. Stranke nimajo navedenih niti osebnih podatkov niti naslovov. Notar je ne bi smel overiti. Možno jo je takoj razdreti, meni odvetnica Lucija Šikovec Ušaj.

Samoiniciativna zahvala
“S K. Z. in D. M. smo 20 let družinski prijatelji. Zaradi nazavidljivih družinskih razmer po človeški ravni nisem mogla ostati brezbrižna. Vselej sem ji bila pripravljena narediti brezplačno uslugo, postoriti kak opravek na občini, upravni enoti, davčni upravi ali zdravstvenem domu,” pojasnjuje Košnjekova. “Obe sta izjemno hvaležni za vsakršno pozornost in pomoč, zato sta mi samoiniciativno v občasno uporabo ponudili brunarico, ki je brez vode in elektrike,” dodaja. Dejstvo, da je kot direktorica CSD Tržič sklepala najemno pogodbo z družinskimi prijatelji, se ji sploh ne zdi sporno; prav tako po njenem mnenju ni nič narobe s pogodbo, ki je prestala inšpekcijski pregled in obravnavo na častnem razsodšču Socialne zbornice Slovenije.

Brez nepravilnosti?
Da v nadzoru socialni inšpektor ni ugotovil nepravilnosti pri delu Košnjekove, nam je potrdila zdajšnja direktorica CSD Tržič Ljupka Cahunek. Zbornica pa je njeno obravnavo leta 2006 opustila zato, ker je od nje odstopila prijaviteljica D. M. Ta je Zaplotnikova varovanka od leta 2007.

(Foto: Žurnal24 )

MINIINTERVJU: Navzkrižje interesov (Bojan Regvar, Socialna zbornica)

Ali gre v tem primeru glede brunarice za navzkrižje interesov?
Ni dileme o tem, da gre za navzkrižje interesov. Smiselno je, da če gre za družinske prijatelje, četudi niso sorodniki, direktor CSD zaprosi za prenos krajevne pristojnosti oziroma predmet prepusti drugemu CSD. Tudi najem brunarice ni v skladu s pravili.

Kaj je ugotovilo častno razsodišče?
Bilo je ogromno nasprotujočih si insinuacij, obrekovanj in anonimk. Problem je bil, da je pobudnica duševno prizadeta. Dopisov ni sestavljala sama.

Ali ste Silvo Košnjek še kdaj obravnavali?
Zoper njo smo pred leti prejeli več pritožb in sumov zlorabe za več stanovanj in večje poslovne škode. Prizadeti so bili nepravilno poučeni in zavedeni. Toda na sodišču ni bilo nič dokazano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.