Slovenija
7289 ogledov

Huda kri v parlamentu. Protest in odhod s seje.

Državni zbor Saša Despot
V parlamentu huda kri zaradi načina vodenja sej in upoštevanja poslovnika. Glasen protest opozicije, ki je sejo zapustila.

V državnem zboru poteka izredna seja, na kateri obravnavajo predlog petega protikoronskega zakona. Med predstavitvijo poslanskih stališč je prišlo do vroče krvi, kar je privedlo do tega, da je opozicija sejo zapustila. 

Prišlo je do spora med podpredsednikom DZ Jožetom Tankom in Violeto Tomić. Slednja je Tanku očitala, da ne sledi poslovniku. Ta ji je odgovoril, da naj poda postopkovni predlog. 

"Moj postopkovni predlog je, da ne segate v besedo razpravljalcem, ki imamo postopkovne predloge in da ne komentirate stališč poslanskih skupin, ker to dobro veste, da ni v skladu s poslovnikom." Tanko ji je segel v besedo in odgovoril, da lahko predsedujoči kadarkoli poseže v besedo komurkoli, v katerikoli fazi replike ali postopkovnega postopka ali razprave. Tomićeva je nadaljevala, da naj ne komentira stališč in je žaljiv do poslancev in poslank. 

Postopkovni predlog je podala Tina Heferle (PS LMŠ), ki je izpostavila, da so imeli podpredsedniki DZ včeraj delovni posvet predsednika DZ, kjer so se pogovarjali o vodenju sej in kjer so se strinjali, da ko vodijo seje, vsebinsko ne vodijo razpravljalcev, se ne vtikajo vsebinsko v stališča posameznih poslancev ali poslanskih skupin. 

Njen 3-minutem čas za obrazložitev je Tanko večkrat prekinil, sklenila ga je z besedami, da je njen postopkovni predlog ta, da Tanko vodi sejo v skladu s poslovnikom. 

V razpravo se je vključilo še več poslancev, padel je predlog, da se seja prekini, opozicija je glasno protestirala, na koncu pa sejo protestno zapustila. 

Rešitve iz predloga zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 se zdijo poslancem načeloma dobrodošle, čeprav v opoziciji opozarjajo, da vlada tudi v tokratni protikoronski zakon podtika ukrepe, ki nimajo povezave z bojem proti virusu. Sporne se jim zdijo predvsem nekatere predlagane rešitve s področja zdravstva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • Janez 06:48 16.oktober 2020.

    JJ je zajebal celotno situacijo s korono. Vse mu je ušlo iz rok. Če bi pravočasno ukrepal zapiranja cele države ne bi bilo. Njegovo ravnanje kaže na politični dilentatizem in avtokratski način vodenja po sistemu "država sem jaz". Fuj JJ!

  • Silva Drevensek 06:40 16.oktober 2020.

    se ve za naprej koga volit v parlament,kažejo svoj pravi obraz

  • Avatar olor
    olor 19:16 15.oktober 2020.

    In kako lahko zapusti delovno mesto??? A ni plačan da tam sedi, če mu že do sodelovanja ni. A delavec tudi lahko zapusti tekoči trak, ko mu šef zateži?