Slovenija
46 ogledov

Huda nesreča v predoru

1/5
Žurnal24 main
V predoru Podnanos uspešno zaključili regijsko reševalno akcijo Rebernice 2011, ki je temeljila na predpostavki hude prometne nesreče z 12 poškodovanimi osebami. Merili realni čas za prihod reševalcev.
Več fotografij reševalne akcije najdete v GALERIJI.

V predoru Podnanos se je zgodila huda prometna nesreča. Na enem od udeleženih vozil je izbruhnil požar. Sproščati so se začeli strupeni plini, kar je dodatno otežilo intervencijo in reševanje. Po prvih podatkih je bilo v nesreči poškodovanih kar 12 ljudi.

Do nesreče kombiniranega vozila z osmimi potniki ter osebnega vozila z dvema potnikoma je prišlo v levi predorski cevi, približno 200 metrov od vhoda v predor Podnanos. Nekaj minut po trku se je v stoječi vozili zaradi prevelike hitrosti in neupoštevanja prometne signalizacije zaletel še en osebni avtomobil.

To je bila zgolj predpostavka sobotne reševalne akcije, ki sta jo izpeljali izpostavi Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica in Postojna.

V reševalni vaji v predoru Podnanos na hitri cesti Razdrto - Vrtojba je sodelovalo več kot 58 članov različnih služb za zaščito in reševanje; od gasilcev, reševalcev, policistov in članov civilne zaščite.

"Današnja preizkušnja je v celoti  uspela, hkrati pa je bila koristna izkušnja za reševalne enote, ki so preverile usklajenost in usposobljenost za delovanje v takih primerih. Je pa vaja tudi pokazala še nekatere manjše pomanjkljivosti, ki jih bo potrebno, tudi na podlagi  izkušenj vaje, čim prej odpraviti," je povedal Samo Kosmač, vodja vaje in poveljnik Civilne zaščite za severno Primorsko.

Merili realni čas za prihod reševalcev
Z današnjo vajo, ki je bila prva v predorih na tem odseku hitre ceste od njenega odprtja 2009, so odgovorni preizkušali najzahtevnejšo obliko reševanja in predvsem realne odzivne čase vseh služb, ki jih je potrebno aktivirati v podobnih primerih.

Najtežjo nalogo v takih oblikah reševanja imajo gasilci, ki morajo oskrbeti ponesrečence v predoru in jih na nosilih ter v popolni  "bojni opremi"  transportirati do portala predora, so povedali pristojni.

 

Ukrepali hitro in usklajeno
1. V nadzornem centru Kozina so operaterji preko video-nadzornega sistema in senzorjev dima zaznali nesrečo v predoru, zato so operativci nadzornega centra o dogodku v predoru nemudoma obvestili Regijski center za obveščanje (ReCO) Nova Gorica.
2. V ReCO Nova Gorica je operater po klicu iz nadzornega centra Kozina v konferenčno zvezo povezal še ReCO Postojna. Operaterji v regijskih centrih za obveščanje so dobili potrebne podatke o nesreči.
3. Operaterji v obeh regijskih centrih za obveščanje so, v skladu z načrtom aktiviranja za ta del hitre ceste, aktivirali Gasilsko-reševalni center (GRC) Ajdovščina Poklicnega gasilskega društva (PGD) Postojna in prostovoljna gasilska društva.
4. Po aktiviranju gasilskih enot so operativci o dogodku takoj obvestili Operativno-komunikacijski center (OKC) Nova Gorica in Postojna, Nujno medicinsko pomoč (NMP) iz Ajdovščine in Postojne ter Center za obveščanje Republike Slovenije (CORS).
5. Zaradi nesreče večjih razsežnosti so o dogodku obvestili tudi poveljnika civilne zaščite občine Vipava.
6. Policisti Policijske uprave (PU) Nova Gorica in PU Postojna so preverjali izvedbo zapore, zagotavljali interventno pot gasilcem, zavarovali mesto nesreče in opravili ogled nesreče.  
7. Gasilci prostovoljnih gasilskih društev so z izolirnimi dihalnimi napravami prenesli ranjence iz predora na triažno mesto, za oskrbo poškodovancev in prevoz v bolnišnico pa so poskrbeli reševalci NMP Ajdovščina in Postojna. Ob tem so po dogovoru reševalci iz Ajdovščine za pomoč pri prevozu ranjencev prosili tudi Zdravstveni dom Nova Gorica.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:24 04.julij 2011.

    Kar pospešeno naj vežbajo,saj ni daleč dan,ko bo zagrmelo zaradi vodenoglavcev,ki se ob toči ustavijo v tunelu in ne razmišljajo o posledicah ker se bojijo za tisti kup rje,ki je nadomestljiva?