Slovenija
39 ogledov

Huda ura na Idrijskem: Voda zalivala kleti, prožili so se plazovi

Brest Anže Petkovšek
Ponoči so največ preglavic z naraslimi rekami imeli prebivalci Bovškega in Bohinja, na območju Škofjeloškega, Cerkljanskega in Idrijskega hribovja ter v Vipavski dolini in v porečju Kolpe. Agencija za okolje (Arso) opozarja, da deževja še ni konec. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji so možni večji nalivi.

Na Idrijskem so ponoči največ težav povzročale meteorne vode. Sprožilo se je več zemeljskih plazov, eden je poškodoval vozilo. 

Meteorne vode so zalile Dom starejših občanov Idrija in več hiš. 

Na cesti v Vipavski dolini je voda ponoči presenetila dve osebni vozili. Zapeljala sta vanj in tam obtičala, rešili so ju šempetrski gasilci. 

Brest | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Z meteorno vodo so imeli veliko dela tudi v Čepovanu. Poplavile so proizvodne prostore lesnopredelovalnega obrata, ogrožale pa še tri stanovanjske objekte. 

Arso je za danes za severozahod države izdal najvišjo, rdečo stopnjo vremenske ogroženosti. Po celotni državi so možni tudi zemeljski plazovi.

Danes bo po napovedih močneje narasla tudi reka Sava v srednjem in spodnjem toku. Kraške reke v porečjih Ljubljanice in Krke ter reke na severovzhodu Slovenije pa bodo največje pretoke dosegle predvidoma v ponedeljek.

Razglasili rdeči alarm

Arso je za danes za severozahod države razglasil rdečo stopnjo, za jugozahodni, osrednji in jugovzhodni del oranžno, za severovzhodni del pa rumeno stopnjo vremenske ogroženosti.

Do ponedeljka zjutraj naj bi v širokem pasu od Zgornjega Posočja prek Javornikov do Snežnika ter na območju Kamniško-Savinjskih Alp padlo še od 80 do 160 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi več. Drugod pričakujejo 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter. Najmanj dežja bo predvidoma v severovzhodni Sloveniji.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Geološki zavod Slovenije je v soboto opozoril, da se je povečala verjetnost proženja zemeljskih plazov, ki bo s količino padavin še naraščala.

Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, pravijo. Ljudje naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, svetuje geološki zavod.

Do ponedeljka zjutraj bo tako v širokem pasu od Zgornjega Posočja prek Javornikov do Snežnika ter na območju Kamniško-Savinjskih Alp predvidoma padlo še od 80 do 160 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi več. Drugod pričakujejo od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter. Najmanj dežja bo v severovzhodni Sloveniji. 

Čez dan bo močneje narasla tudi reka Sava v srednjem in spodnjem toku. Kraške reke v porečjih Ljubljanice in Krke ter reke na severovzhodu Slovenije bodo dosegle največje pretoke predvidoma v ponedeljek.

Narasla reka Mura v Cmureku, Apaška dolina. | Avtor: Bralka Darja Bralka Darja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.