Slovenija
11 ogledov

Huda zima lomila koče

Letošnja zima je poškodovala že tri planinske koče, pri planinski zvezi pa priča Žurnal24 main
Zima je v gorah za sabo pustila močno sled. Snežni plazovi in težak sneg so poškodovali tri koče, nekatere planinske poti pa so še pod snegom.
"Najprej mora skopneti sneg, predvidoma konec maja ali na začetku junija. Takrat se bo videlo, ali je kakšna večja škoda na klinih in jeklenicah, ali jih je kaj zvilo ali potrgalo. Podori na poteh se lahko zgodijo tudi kasneje," je pojasnil generalni sekretar Planinske zveze SlovenijeDanilo M. Sbrizaj.

 

Dober obisk in zaslužek

Večinski prihodek. Koča na Doliču je v društveno blagajno prinesla petinšestdeset do oseminšestdeset odstotkov celotnega prihodka društva.

Obisk. Na leto jo je obiskalo od petindvajset do trideset tisoč planincev, nočitev je bilo nekaj čez štiri tisoč.

Prevoz. Samo helikopterski prevoz materiala za novo kočo bi stal od 350 do 500 tisoč evrov.

Stalnih sredstev ni
Za zdaj na kočah, izjema je koča na Doliču, nimajo evidentirane hujše škode. Prijavljene so poškodbe na dveh kočah, na Poštarski koči na Vršiču je odlomilo dimnik, ki so ga skupaj s streho že popravili, na koči na Klemenči jami pod Ojstrico pa je teža snega poškodovala nadstrešek.

"Sredstva za obnove koč prispevajo planinska društva, ker s strani naše države ni zagotovljenih nekih stalnih virov za financiranje obnov planinskih koč,"
pove Sbrizaj. Nekaj sredstev dobijo od športne fundacije, ministrstva za šolstvo in šport ter od Evropske unije. Od ministrstva za okolje in prostor ne prejemajo nič, niti to ne izkaže interesa za javni razpis.

Kaj bo z Doličem?

Planinsko društvo (PD) Gorje, ki upravlja kočo na Doliču, bo sredstva za obnovo zbiralo na vseh možnih razpisih, računajo pa tudi na pomoč države. "Lani smo na enem delu koče menjali kritino ter naredili izolacijo. Skupaj s prevozom nas je to stalo več kot 40 tisoč evrov," je povedala Marica Okršlar iz PD Gorje.

Gradnja nove koče bo za nekajkrat presegala to vsoto. Kočo bodo še letos do konca porušili, na varni lokaciji nekje v bližini pa naj bi zgradili novo kočo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.