Slovenija
26 ogledov

Hude poškodbe pri pokanju

(Foto: BOBO)
1/5
Žurnal24 main
Veseli december. Tudi čas povečane uporabe pirotehničnih sredstev. Poškodbe so lahko hude in nepopravljive.

Poškodbe zaradi nepravilne uporabe pirotehničnih sredstev, s katerimi se zdravniki srečujejo predvsem v času božično-novoletnih praznikov, so lahko zelo hude, opozarjajo.

Fotografije poškodb si lahko ogledate v galeriji. Slike so zelo nazorne.

Objestni najstniki
"Pri lažjih poškodbah gre najpogosteje za odrgnine, opekline in rane, navadno na rokah, lahko pa eksplozija poškoduje tudi oči in ušesa. Vzrok za poškodbe je v prvi vrsti objestnost, največ pa sprejmemo poškodovanih najstnikov," je za zurnal24.si povedal travmatolog Simon Herman iz UKC Ljubljana. 

Včasih so poškodbe, kot so raztrganine kože, tkiv, živcev ali celo zlomi kosti, tako hude, da zdravniki ne morejo pomagati ali pa je celo potrebna amputacija prstov in rok.

"Vsako leto sprejmemo približno enako število poškodovancev, zadnjih osem let se številka giblje od 13 do 22 ljudi, med njimi so trije huje poškodovani. Skoraj polovico vseh oskrbimo prav na silvestrovo," je še dodal Herman. 

Trezna glava in upoštevanje navodil
Herman odsvetuje uporabo pirotehničnih sredstev pod vplivom alkohola, saj se pogosto pokaže, da je uporaba povezana prav s pitjem. "Naj človek, ki uporablja takšna sredstva, ne bo pijan," pravi in dodaja, "naj tudi upošteva navodila, napisana na embalaži izdelka, ljudje pa naj si preberejo tudi kakšen plakat in opozorilo o poškodbah, ki jih lahko povzročijo pirotehnična sredstva".

Po zakonu je uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem.

 

Če z uporabo pirotehničnih sredstev kršite zakon, vas lahko doleti globa v višini od 400 do 1200 evrov.

Pokanje všeč vsem

Policisti bodo tudi letos izvajali preventivne akcije. Že zdaj opozarjajo, da naj bo uporaba pirotehničnih sredstev varna in čim manj moteča za okolico. V mislih moramo imeti posebno starejše ljudi in bolnike. Ne smemo pa pozabiti niti na živali, saj mnoge doživljajo velik stres, še posebno ob objestni uporabi pirotehnike in če se nimajo kam umakniti.

Statistični podatki o poškodbah zaradi pirotehnike kažejo, da je njihovo število lani precej poskočilo. Skupno so leta 2009 zabeležili kar 23 poškodb, od katerih jih je bilo šest hudih. Za primerjavo: leta 2008 je bilo 10 poškodb in le ena huda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.