Slovenija
42 ogledov

Hudejeva zgodba gane

Janez Hudej si želi, da bi s svojo življenjsko zgodbo pomagal čim več mladim, da Žurnal24 main
Motoristi na cesti. Policisti nadzorujejo najbolj kritične odseke v Celju, Laškem in Savinjski dolini.

"Med vožnjo iz ene od gostiln, kjer smo s prijatelji popivali, sem se prevrnil v obcestni jarek. Našli so me šele naslednji dan. Preživel sem, a sem od takrat na invalidskem vozičku," o svoji življenjski izkušnji pove Janez Hudej, danes predsednik Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske, nekoč navdušen motorist.

Ker so motoristi v teh dneh preplavili ceste in veljajo za najbolj rizično skupino udeležencev v prometu, policisti ne počivajo. "Naš namen ni zgolj kaznovati, temveč predvsem izobraževati – tudi z ljudmi, kot je Hudej, kajti mladi takšnim zgodbam z zanimanjem prisluhnejo," pravi Edi Baumkirher, komandir Postaje prometne policije (PPP) Celje.

Največ poškodb
Statistika. "Tretjina motoristov v prometnih nesrečah dobi poškodbe glave, sledijo poškodbe prsnega koša, v manjših odstotkih pa poškodbe rok, goleni, gležnjev in hrbtenice. Največ dela imamo z motoristi spomladi in avgusta," pravi dolgoletni reševalec Matej Mažič iz enote nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Celje. "Statistika kaže, da se največ nesreč zgodi med 16. in 18. uro ter ob koncih tedna," dodaja.

Najnevarnejši odseki
Lani se je na slovenskih cestah smrtno ponesrečilo 28 motoristov, trije od teh na Celjskem. "Med najnevarnejše odseke spadajo celjska zahodna magistrala, glavna cesta med Rimskimi Toplicami in Zidanim Mostom, Lačja vas v Nazarjah ter cesta Latkova vas–Prebold. Te motoristi največkrat zamenjajo za dirkališče, zato smo na njih navzoči vsak dan," poudarja Baumkirher in opozarja, da so med najpogostejšimi vzroki za nesreče objestna vožnja, alkohol in prehitevanje. Eno od takih nesreč so obravnavali pred kratkim, ko je mladega motorista brez izpita in z neregistriranim motorjem lovilo več patrulj od Zreč do Dobrne. Prijeli so ga šele, ko je zaradi divjanja padel in se pri tem lažje poškodoval, prislužil pa si je za 3.500 evrov kazni in 23 kazenskih točk.

"Velikokrat pa se je že zgodilo, da sem se rešil iz položaja, ki ga je pravzaprav zagrešil voznik avtomobila, a smo, ko se kaj zgodi, vselej krivi motoristi,"
pa pravi Franc Štorman, predsednik Moto cluba Savinja Celje in predstavnik Zveze motoklubov Slovenije spodnje štajerske regije, v katero je včlanjenih več kot 1.300 motoristov.

Varno na motor
Na preventivne akcije so se motoristi že navadili, mnogi pa nasvete tudi upoštevajo. "Tako smo vse pogosteje priča, da tudi motoristi upoštevajo omejitve hitrosti in niso več tako agresivni na cesti," opaža Ljubo Poglajen, vodja izmene PPP Celje. Eno od takih akcij bodo jutri dopoldne pripravili tudi šentjurski policisti, na njej pa bosta sodelovala policist na motorju in motorist reševalec iz enote nujne medicinske pomoči Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.