Slovenija
47 ogledov

Hudo je, ko stisne mraz

Nova hiša Gertovih
1/3
Nino Verdnik
Po požaru. Leto po tragediji še brez novega doma, zmanjkalo je denarja.

"Enaintrideseti december bi najraje kar izbrisali s koledarja. Naša družina se na ta dan nima česa veseliti," je s solzami v očeh dejala Jožica Gert iz Metave 30, ki je na meji Mestne občine Maribor.

Na silvestrovo ostala brez hiše in moža

Lani na silvestrovo ji je namreč požar uničil hišo in vzel Vilija Gerta, ki je ob izbruhu ognjenih zubljev želel iz hiše rešiti, kar bi se še dalo. Vendar iz nje ni več prišel. Jožica in osnovnošolka Maja sta tako na zadnji dan leta ostali brez strehe nad glavo ter brez moža in očeta. Pristojni so po požaru ugotovili, da naj bi se vžig zgodil zaradi napake pri dimniški napeljavi.

Hiše, ki je pogorela, družina Gert ni imela zavarovane. Brezposelna Jožica in njena Maja sta bili odvisni od pomoči dobrih ljudi in podjetij. V Malečniku so oblikovali gradbeni odbor in začeli zbirati donacije, da bi Gertovi še pred letošnjo zimo postavili novo hišo. "Zbrali smo 38 tisoč evrov. Ljudje so res nesebično priskočili na pomoč. Odzvalo se je tudi veliko podjetij in nam doniralo gradbeni material," je za Žurnal24 povedal Ernest Šilec, predsednik Rdečega križa Krajevne skupnosti (KS) Malečnik - Ruperče. Vendar jim obljube, da bo hiša vseljiva do novembra, ni uspelo uresničiti.

"Zmanjkalo je okoli 15 tisočakov, da bi projekt lahko dokončali," je dodal Šilec. Gertova je povedala, da si resnično želi, da bi se čim prej lahko vselili, saj se z Majo stiskata pri njeni mami v razpadajoči hiši, ki ima le dve sobi in slabo ogrevanje. "Hudo je, ko stisne mraz. Tudi okna slabo tesnijo," je na zdajšnji dom pokazala Jožica.

Škof bi tožbo, Gertova ne

Jožef Škof, predsednik KS Malečnik - Ruperče, je za Žurnal24 dejal: "Malo me že glava boli od vsega tega. Stvari ne gredo, kot bi morale. Vložili bomo tožbo proti dimnikarskemu podjetju, ki je pred požarom pregledalo usodni dimnik na stari hiši. Upamo, da bomo iztržili okoli sto tisočakov." Z ovadbo pa se ne strinja Gertova. "Kaj bomo to pogrevali na sodišču? Meni bi kak evro prišel prav zdaj, ne pa čez nekaj let, ko bo tožba končana," je potarnala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.