Slovenija
23041 ogledov

Hudo napako v aplikaciji Ostani zdrav popravili šele pred nekaj dnevi

aplikacija ostani zdrav
1/2
Tamino Petelinšek/STA
Aplikacija ostani zdrav je v dveh dneh po Janševi najavi, da jo bo za prehod med občinami potrebno imeti na telefonu, število uporabnikov povečala za kar tretjino. A do petka je imela hude težave.

Aplikacijo Ostani zdrav je na novo s spletne tržnice Google Play v dveh dneh preneslo skoraj 63 tisoč uporabnikov mobilnih telefonov.

Morda številka ni velika za dva milijona prebivalcev, gre pa za velik skok za aplikacijo, ki je sicer na voljo že od 17. avgusta. Do 13. decembra jo je vsak dan povprečno preneslo približno 1600 ljudi, v zadnjih dveh dnevih pa 41 oziroma 22 tisoč ljudi.

Podobna je rast prenosov na telefone z operacijskimi sistemom iOS, kjer so podatki na voljo z zamikom, a v enem dnevu se je število prenosov povečalo za 23 odstotkov.

A aplikacija, v katero vlada polaga veliko upov, ima izjemno slabo oceno, le 1,5 od 5. Zadnje dni je sicer nekaj protivladnih komentarjev, a v glavnem gre za opozorila na zelo resno napako, ki postavlja pod vprašaj smisel aplikacije.

"Jaz okužen, partnerka ni dobila obvestila"

"Bil sem pozitiven, dobil TAN kodo, vnesel in vsi ki so okoli mene imeli aplikacijo jim je še naprej prikazovalo, da niso bili v stiku čeprav so nekateri se okužili," je uporabnik zapisal 5. decembra. Podobnih komentarjev je cela vrsta:

"Starša sta oba pozitivna, oba sta vpisala okužbo... Jaz sem 24 ur na dan z njima... Od vpisa kod je že 3 dni minilo, meni pa še vedno kaže, da nisem bila v stiku z okuženimi" (13. novembra),

"Imam pozitiven rezultat na Covid, vnesel sem kodo, moji partnerki kaže da še sploh ni imela stika za izpostavljenost okužbi.... škoda vsega denarja za razvoj in truda za nalaganje aplikacije. Enak primer se je zgodil prijateljem." (25. november 2020)

"Deseti (10) dan karantene, partnerka pozitivna in je vnesla TAN številko.... moja aplikacija pa pravi, da nisem bil izpostavljen, kljub temu, da sva 24/7 skupaj..." 06. december 2020

Zadnji tovrstni komentarji so bili objavljeni 14. decembra.

Napako smo odpravili v petek

"Napako smo zaznali in jo preučili s pomočjo oseb, ki so napako prijavile na EKC. Napako smo odpravili v petek, ko smo nadgradili zaledni sistem. Šlo je za težavo v komunikaciji med zalednim sistemom in aplikacijo," so nam pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Koliko obvestil o velikem tveganju zaradi napake ni bilo poslanih, na ministrstvu ne vedo. "Sistem za obveščanje o izpostavljenosti bolezni COVID-19 lokalno preveri, ali se kateri koli od teh ujema z lokalno zbranimi oddajnimi kodami. V primeru ujemanja se oceni tveganje in uporabnik prejme obvestilo. Vse se odvija lokalno na uporabnikovi napravi, zato tega podatka nimamo," so nam odgovorili.

Poleg tega aplikacija, ki pozna tri stopnje tveganja (neznano, če je nameščena manj kot 24 ur, majhno in večje tveganje), v primeru velikega tveganja za okužbo uporabniku da navodila, ki so milejša od predpisov, ki veljajo za vse. Izogibajte se nenujnim stikom z drugimi ljudmi, svetuje aplikacija, "v zaprtih prostorih, kjer ni mogoče vzdrževati zadostne razdalje, svetujemo uporabo maske", še piše vsem, ki imajo veliko tveganje za okužbo, priporočena medosebna razdalja pa je le 1,5 metra. V zaprtih javnih prostorih moramo sicer maske že dolgo nositi vsi.

"Besedila še nismo spreminjali, zadnja posodobitev aplikacije je bila 7. 10. 2020. Pripravljamo nadgradnjo s posodobljenim besedilo. Predlagamo, da se za podrobnosti v zvezi s te obrnete še na NIJZ," so nam povedali na ministrstvu za javno upravo. NIJZ na naša vprašanja ni odgovoril.

Ob tem velja opozoriti, da se je, dokler je NIJZ še lahko sledil stikom potrjeno okuženih, tistim, ki so bili z njimi v tesnem stiku, odredila karantena, kar pomeni, da niso smeli zapuščati bivališča. Aplikacija ne predlaga karantene niti ni iz aplikacije povezave na spletno stran, kjer si lahko tesni stiki potrjeno okuženih uredijo potrdilo za karanteno.

Aplikacija obvešča, če se uporabnik s tem strinja

Eden izmed uporabnikov nas je opozoril, da ga aplikacija ni opozorila na tvegan stik, ampak je to izvedel šele, ko jo je sam odprl.

"Ob namestitvi aplikacije ima uporabnik možnost vklopiti prejemanje obvestil. To lahko stori tudi kasneje v nastavitvah aplikacije," so pojasnili na ministrstvu za javno upravo in dodali, da ob namestitvi aplikacija vpraša, če se uporabnik strinja z prejemanjem obvestil.

"Imel sem vklopljena obvestila, pa obvestila o tveganem stiku nisem dobil, šele ko sem odprl aplikacijo, sem videl, da je vse rdeče," pa vztraja bralec. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • compracu 07:32 18.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • glocokdo 17:33 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • maketar 14:00 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks