Slovenija
79586 ogledov

Hudournik odnesel mater dveh otrok

Krače Žurnal24
Neurje, ki se je sinoči razbesnelo nad Izlakami in okolico, je zahtevalo smrtno žrtev. Štiridesetletno mater dveh otrok so v hudourniku v Kračah našli danes zjutraj. Domačini so pretreseni in hkrati ogorčeni, saj na ureditev struge opozarjajo že več kot desetletje.

Kot smo izvedeli, se je domačinka iz Krač proti večeru namenila na sprehod s sosedo. Pregnal pa ju je vse hujši dež in 40-letnica je nekaj časa vedrila pri sosedi, nato se je odločila, da gre vendarle domov. Napotila se je po cesti in narasli potok brez imena, ki izvira pod Zasavsko Sveto goro in se izlije v Medijo, jo je odnesel prav z asfalta.

Krače | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Iskalo jo je 112 gasilcev

"Neurje je okoli 20. ure zajelo predel občine Zagorje ob Savi, najbolj Izlake, Orehovico, Polšino, Krače in Šemnik. Zaradi velike količine vode so hudourniki prestopili bregove," nam je povedal poveljnik Gasilske zveze Zagorje ob Savi Marko Bokal. Takoj je posredovalo 112 gasilcev iz celotne zveze, a so z aktivnostmi prenehali, ko so bili okrog 21.30 obveščeni, da je hudournik odnesel eno osebo. "Vsi so iskali od mesta, kjer jo je odnesla voda, do Save, v dolžini približno 10 kilometrov. Gasilci so bili razporejeni na vseh mostovih, a osebe niso opazili. Iskanje smo okrepili zjutraj, skupaj s policisti, in jo okrog 8.30 našli," je še pojasnil Bokal.

Nesrečno žensko so odkrili vsega dobrih 100 metrov od mesta izginotja, po naših podatkih približno pol kilometra od doma. Kot je dodal Baloh, ni bilo mogoče, da bi jo opazili že sinoči, saj je bila voda v hudourniku, ki je v normalnih razmerah praktično suh, visoka meter in pol.

Ostalo pri obljubah

Domačini so seveda pretreseni, a hkrati tudi ogorčeni. Povedali so nam, da so imeli veliko škodo že pred trinajstimi leti, odneslo je del ceste, parkirišča, zalilo objekte. Pravzaprav gre za dve hudourniški strugi, eno so sanirali tudi s svojimi sredstvi, opozarjali pa še na ureditev druge. "Takrat sta nas obiskala tedanji minister za okolje in prostor ter župan Matjaž Švagan. Od obljub ni bilo nič," smo izvedeli.

Ob tem jih v slabo voljo spravljajo izdatki iz občinskega proračuna za druge stvari, recimo za vzdrževanje rondoja v Zagorju ob Savi, menda najlepšega v Sloveniji, za kar naj bi šlo neuradno dobrih 50.000 evrov na leto, pa za adaptacijo glasbene šole, na kateri naj bi sprva hoteli le obnoviti fasado, a je nazadnje stala 3,5 milijona evrov, in za kolesarsko stezo, ocenjeno na 8,15 milijona evrov, od tega bo približno pet milijonov evropskih sredstev. Nekateri občinski svetniki so po naših informacijah pri zadnjem proračunu predlagali dodatnega pol milijona za obnovo krajevnih cest, a so bili preglasovani, prav tako so se že leta 2019 zaman zavzemali za pripravo dokumentacije za izvedbo ukrepov večje protipoplavne varnosti v občini. Za upravljanje vodnih virov naj bi bilo letos namenjenih le 10.000 evrov.

Matjaž Švagan | Avtor: Občina Zagorje ob Savi Župan Matjaž Švagan Občina Zagorje ob Savi
Letos sanacija, a le delna

Matjaž Švagan, župan z najdaljšim stažem v Sloveniji, lani so mu volilci prepričljivo zaupali že osmi mandat, nam je potem, ko se je vrnil z ogleda posledic hude ure, povedal, da pri takšnih količinah vode, kot so jim bili priča včeraj, ne more biti krivca za škodo: "Ne vidim možnosti, kako bi jo ustavili."

Ko ga povprašamo po hudourniku v Kračah, pove, da bodo predvidoma še letos sanirali spodnji del hudournika, ki ogroža cesto in objekte: "Na tem področju je bilo neurje že pred leti. Zdaj smo pridobili sklep od ministrstva za naravne vire in prostor, saj so vodotoki v lasti države, in gremo v razpis za projekt. Država bo prispevala 400.000 evrov, občina pa 150.000."

Ves hudournik pa ne bo saniran, kar pomeni, sploh ob vse hujši nepredvidljivosti narave, za katero smo predvsem sami krivi, da se lahko sinočnja tragedija še ponovi.

V skladu z Zakonom o medijih objavljamo naslednji popravek:

V članku z naslovom Hudournik odnesel mater dveh otrok, ki je bil na portalu Žurnal24.si objavljen 8. junija, ste v odstavku 

"Ob tem jih v slabo voljo spravljajo izdatki iz občinskega proračuna za druge stvari, recimo za vzdrževanje rondoja v Zagorju ob Savi, menda najlepšega v Sloveniji, za kar naj bi šlo neuradno dobrih 50.000 evrov na leto, pa za adaptacijo glasbene šole, na kateri naj bi sprva hoteli le obnoviti fasado, a je nazadnje stala 3,5 milijona evrov, in za kolesarsko stezo, ocenjeno na 8,15 milijona evrov, od tega bo približno pet milijonov evropskih sredstev. Nekateri občinski svetniki so po naših informacijah pri zadnjem proračunu predlagali dodatnega pol milijona za obnovo krajevnih cest, a so bili preglasovani, prav tako so se že leta 2019 zaman zavzemali za pipravo dokumentacije za izvedbo ukrepov večje protipoplavne vamosti v občini. Za upravljanje vodnih virov naj bi bilo letos namenjenih le 10.000 evrov"

zapisali nekaj neresnic, zato v skladu s 26. členom Zakona o medijih prosimo za objavo popravka in pojasnila: 

Občina Zagorje ob Savi za vzdrževanje mestnega rondoja, ki se vzdržuje dva do tikrat mesečno - v obdobju od marca do novembra - s pletjem, gnojenjem, obrezovanjem trajnic, košnjo trave in sajenjem enoletnic, iz občinskega proračuna nameni 5.300 evrov (vključuje 22 % DDV). Enoletnice se sadijo dvakrat letno po 800 sadik, skupna letna vrednost sadik znaša 1 .120 evrov z vključenim davkom. Nikakor pa ne drži znesek 50.000 evrov, kakor ste zapisali v članku.

Vrednost naložbe, s katero smo nekdanjo upravno stavbo podjetja Svea preuredili za potrebe Glasbene šole Zagorje (prejšnji prostori šole so bili neustrezni, stavba pa nevama) in Regionalne razvojne agencije Zasavje, je znašala 2.739.460 evrov z DDV, od tega je 53 odstotkov sredstev iz proračuna zagotovila Občina Zagorje ob Savi, ostala sredstva pa sta zagotovila Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za infrastrukturo, saj je bila Občina Zagorje uspešna na dveh razpisih za namenska sredstva. 

V zvezi s sredstvi, ki jih zadnjih nekaj let občina Zagorje ob Savi v proračunu zagotavlja za namene izdelave projektne dokumentacije na kategoriziranih vodotokih, ki so v lasti Republike Slovenije in upravljanju Direkcije RS za vode, podajamo pojasnilo, da je namen le-teh izdelava projektne dokumentacije in, da s tem čim bolj uspešno sprožimo postopke investicij na Direkciji RS za vode na območju kategoriziranih vodotokov v občini Zagorje ob Savi.

Občina Zagorje ob Savi v letošnjem proračunu zagotavlja za investicije in investicijsko vzdrževanje občinskih cest 1.340.200 evrov.

Občina Zagorje ob Savi

domen.mal@styria-media.si

Komentarjev 13
  • robert41 06:38 09.junij 2023.

    Krivec občina,država? Da in ne. V mojem primeru g. Švagana opozarjam že več let na padajoče skale, ki nas vsakodnevno ogrožajo. Razen ogleda ni bilo storjenega nič. Tudi uradnega odgovora ne. In vse dotlej, ko bo za nekoga žal prepozno.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:45 08.junij 2023.

    To pa je splet nesrečnih okoliščin ali pa usoda, definitivno pa zaradi nesreče ni za kazati od občine pa nato na državo itd.

  • Kondor 17:08 08.junij 2023.

    Sožalje svojcem vendar strugo kriviti za to tragedijo po mojem ni primerno. Krivo je žrtvino izzivanje usode.