Slovenija
21 ogledov

Hujše kazni za hujše prekrške

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Poslanke in poslanci so potrdili novo prometno zakonodajo. Hujše kazni za največje prekrškarje, predvsem voznike pod vplivom alkohola.

Potem ko so poslanke in poslanci minuli teden sprejeli zakon o motornih vozilih, so danes potrdili še tri preostale zakone, ki bodo urejali varnost na cestah: zakon o pravilih cestnega prometa, zakon o cestah in zakon o voznikih. 

Nova zakonodaja predvideva strožje sankcioniranje voznikov, ki jih policija zaloti pri hujših prekrških, kot so visoka prekoračitev hitrosti ali vožnja pod vplivom alkohola ali mamil. Kršitelji, ki jim bodo izrekli ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, bodo morali obvezno na kontrolni zdravstveni pregled in program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo.

Globe za prekrške, ki ne vplivajo bistveno na varnost cestnega prometa, se bodo znižale. Pogoji za pridržanje voznikov bodo odslej izenačeni, policist pa se bo lahko odločil, da v določenih primerih pridržanja ne odredi. Vozniško dovoljenje nevarnim voznikom se bo po novem lahko začasno odvzelo že v prekrškovnem postopku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.