Slovenija
49 ogledov

Humanitarne organizacije oproščene davka

razno 03.04.13. invalid, invalidski vozicek, foto: shutterstock Shutterstock
Davek na nepremičnine bo prinesel od 160 do 170 milijonov evrov.

Vlada je včeraj potrdila spremembe zakona o davku na nepremičnine, ki vsebujejo tudi že nekaj časa napovedovano ukinitev razlike davčne stopnje za rezidenčne in nerezidenčne nepremičnine. Spreminjajo se tudi datumi. Presečni datum, na podlagi katerega se bo izvedla obdavčitev, bo po novem 1. maj.

Z nepremičninskim davkom se bo v državno blagajno nateklo med 160 in 170 milijoni evrov, zadnje spremembe bodo po prvotno načrtovanem izplenu odškrnile 20 milijonov evrov. Po besedah državne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar kakšni posebni ukrepi za nadomestitev tega izpada niso predvideni. Novosti bodo v izračunih upoštevane od 14. aprila naprej.

Oproščeni bodo davka

Kot je pojasnila Jana Ahčin, direktorica Davčne uprave RS, bodo humanitarne organizacije oproščene plačila davka. Za nekatere pa bodo davek znižali, in sicer za 30 odstotkov za tiste invalidne osebe, ki se gibljejo s pomočjo invalidskega vozička, oziroma za tiste, ki živijo v skupnem gospodinjstvu s tako invalidno osebo.

Za polovico pa se bo znižal davek za tiste, ki dobivajo socialno pomoč ali varstveni dodatek. Če bo odmerjen davek na nepremičnine višji od 50 evrov, pa ga bo možno plačati na obroke.

Pritisk nekoliko popustil

Po besedah direktorja Geodetske uprave RS (Gurs) Antona Kupica število klicev lastnikov nepremičnin popoldne nekoliko upada. Od torka bo začel Gurs stranke naročati na aprilske termine. 

"Lastnike pozivamo, naj nam spremembe sporočajo le enkrat. Dogaja se, da spremembe dobivamo po klasični pošti, po elektronski, nato pa pridejo še osebno k nam. To podaljšuje čakalne vrste," opozarja Kupic in poudarja, naj vsi, ki ugotovijo, da se jim ne bo treba oglasiti osebno, dogovorjeni termin odpovejo. Še to soboto bodo odprte določene izpostave, kako bo vnaprej, pa se bodo še odločili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.