Slovenija
7 ogledov

Hura nogometaši, fuj Bavčar

Pozitivci leta 2009 (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Janez Janša je najbolj priljubljen in hkrati najbolj osovražen politik v Sloveniji. Absolutni pozitivci so naši nogometaši, absolutni negativec pa Igor Bavčar. Tako kaže raziskava Valicona.

Kdo so tisti, ki nas razveseljujejo in jih ocenjujemo kot pozitivne? Glede na raziskavo Valicona so to naši športniki in en estradnik. Slovenska nogometna reprezentanca, Jurij Zrnec in Petra Majdič si delijo vrh lestvice absolutnih pozitivcev. Je pa na šestem mestu kot gospodarstvenik Igor Akrapovič in na sedmem celo predstavnik politike minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Vitezi teme
Igor Bavčar, Boško Šrot in Artur Štern za popestritev so najbolj negativna trojica tega leta. Tudi Damjan Murko je v njihovi družbi, pa tudi Borut Pahor in Janez Janša.

Kam z Janšo?

V anketi je sodelovalo 1498 ljudi med 22. in 28. decembrom.

Prvi v opoziciji Janez Janša je edini, ki se je uvrstil med prvih deset na lestvici pozitivcev in negativcev. Njegovemu nasprotniku premierju Borutu Pahorju ne gre tako dobro; med pozitivci je šele na 20. mestu, med negativci pa na šestem.

Politične osebnosti leta
Kot kaže, je minister Lahovnik zelo opažen, saj se je uvrstil na prvo mesto med politiki kot osebnostmi leta, sledita mu Janez Janša in Katarina Kresal. Pahor je na petem mestu.

Gospodarska osebnost leta
Joc Pečečnik je kot možni rešitelj Mure najbolj zaznamoval leto 2009 na gospodarskem področju, sledita mu Mirko Tuš in nato Igor Akrapovič.

Športna osebnost leta
Brez slovenske nogometne reprezentance ne gre, prav tako ne brez Petre Majdič in Dejana Zavca.

Estradnik leta
Krepko na prvem mestu kraljuje Jurij Zrnec, saj ga je na to mesto postavilo kar 44 vprašanih. Daleč za njim je na drugem mestu njegov sovoditelj Lado Bizovičar, ki mu tesno za petami sledi Salome.

Dogodek leta
Prvo mesto si delita dva, povsem nasprotna si dogodka, ki pa sta zagotovo zaznamovala letošnje leto. Uvrstitev slovenske nogometne reprezentance na svetovno prvenstvo in gospodarska recesija sta letošnja zmagovalca.

Pričakovanja v letu 2010
Med Slovenci prevladuje pesimizem nad optimizmom; 37 odstotkov jih pričakuje slabše leto, 33 boljše, ostali menijo, da bo enako.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.