Slovenija
14 ogledov

"Hvala bogu, da se je začel stečaj"

Kristal tg Janez Krušič Sterguljc
Selniško podjetje v stečaj. Na cesti okrog 90 zaposelnih, prispevki neplačani za 10 mesecev.

"Hvala bogu, da se je zgodilo. V nemogočih razmerah smo, položnice moraš plačati, denarja pa ni. Sem invalid tretje kategorije, star sem 57 let. Kje naj si iščem službo, kdo me bo vzel?" se sprašuje eden od zaposlenih, ki so včeraj prišli pred mariborsko sodišče. "Najprej na borzo, potem pa si bomo nekaj poiskali, da preživimo," dodaja drugi. Sindikat je sicer na deset občin že naslovil prošnje za pomoč v denarju ali hrani, da bodo lahko zaposleni, ki so že od začetka aprila na čakanju, preživeli. "Vsi so v veliki finančni stiski. Marsikdo nima niti za hrano, kaj šele za kakšno položnico," dodaja sindikalistka Alenka Hirš.

Agonija podjetja z dolgoletno tradicijo se sicer vleče že nekaj mesecev. Prisilni upravitelj Valter Stepan je na sodišču že večkrat poskušal doseči začetek stečaja, a je italijanski lastnik vedno uspel z obljubami, da je rešitev tik pred vrati, tokrat pa je tudi sam priznal, da upanja ni več. Sodišče bo v ponedeljek sprožilo stečaj.

"Dolgujejo nam 80 odstotkov februarske plače, celotno marčevsko, verjetno bo zapadla tudi celotna aprilska plača, kmalu pa bo minil že deseti mesec, odkar nimamo plačanih prispevkov," našteva Hirševa in se sprašuje, kaj počnejo državni organi. Plače so namreč prek cesijskih pogodb dobivali od italijanskega strateškega partnerja Kristal Tehnika, ki pa je Kristalu T. G. dolžan že več kot dva milijona evrov, po neuradnih informacijah pa je medtem že zaprl svoja vrata. 

Komentarjev 2
  • Žurnalček 08:32 25.april 2014.

    Ali je tako težko povezati državne računalnike med seboj , da računalnik sam na davčni upravi blokira račune podjetja , če dobi avtomatično z računalnika SPIZ--a da niso z datumom izplačila plač , plačani tudi prispevki. JVM birokratsko MILJONE GONTE ...prikaži več za računalniško PRESERAVANJE niste pa sposobni povezati med seboj tisto , kar bi po DOLŽNOSTI , saj delate za ljudi MORALI !

  • mb 07:54 25.april 2014.

    to je prav neverjetnokaj dela davčna uprava !? so tam samo zato da so lepi, ali pa da kaj naredijo ?kako so lahko prispevki neplačani za 10 mesecev !? bodo zamenjali nekaj direktorjev na davčni ali ne ?<br ...prikaži več />če se ne plača prospevkov recimo 2 meseca se bi morali podjetje dati v stečaj. tako pa samo stroški ratejo, krade se državi ( to je vsem nam ) narankajo pa zaposleni v teh podjetih