Slovenija
33 ogledov

Hvala bogu za babice

Tabor Zalka Klemenčič
Počitnice. Celodnevnega brezplačnega ali poceni varstva za otroke ni, pobud staršev prav tako ne.

“Če nimaš sreče, torej babic in dedkov, ki bi med počitnicami za kakšen teden poskrbeli za otroke, in se moraš znajti drugače, je zelo drago,” je povedala mamica dveh osnovnošolcev.

Brezplačne ali vsaj zelo poceni so samo tiste počitniške dejavnosti, ki trajajo le uro ali dve na dan, kar pa je premalo, da bi bilo staršem v pomoč pri zagotavljanju varstva mlajših šolarjev,” je dodala. Meni, da bi morale občina in šole razmišljati v smeri, kako za minimalno plačilo zagotoviti varstvo otrok, ki bo hkrati kakovostno preživljanje počitniških dni.

Občina: Ni pobude

Na Mestni občini Novo mesto se, kot nam je povedala Mateja Jerič, vodja oddelka za družbene dejavnosti, s tovrstnimi težavami staršev šolarjev še niso srečali. “V zadnjih letih od staršev ni bilo nobene pobude, da bi organizirali varstvo v okviru osnovne šole ali vrtca,” je pojasnila Jeričeva.

S takšnimi pobudami pa so se kar nekaj let zapored pred začetkom počitnic srečevali na Občini Krško. “Zato smo pred tremi leti med šolskimi počitnicami organizirali varstvo mlajših šolarjev v vrtcu, starši pa so zanje plačevali le prehrano,” je dejala Jadranka Gabrič z Občine Krško, ki je takrat vodila oddelek za družbene dejavnosti. Takrat so starši, kot je dodala, nekaj otrok prijavili, naslednje leto, ko so šole znova vse pripravile za počitniško varstvo in opravile poizvedbo pri starših, pa prijav domala niso dobili, tako da te prakse lani in letos niso nadaljevali.

V šoli jim ne diši

Gabričeva meni, da je najverjetnejši vzrok za nezanimanje za počitniško varstvo v šoli, da otroci počitnic pač ne želijo preživeti v šolskih prostorih. Tudi Jeričeva je prepričana, da je prav, da otroci počitniški čas preživijo v drugačnem okolju, kot so ga vajeni med šolskim letom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.