Slovenija
11 ogledov

"Hvala našim nogometašem"

1/14
Žurnal24 main
Jedro vseh strateških razvojnih izzivov našega časa je dialog, je na proslavi ob dnevu državnosti poudaril predsednik republike Danilo Türk. Cukjati je na slavnostni seji DZ-ja kritiziral stanje države.
Lina orosila oko
Zmagovalka šova Slovenija ima talent Lina Kuduzović je ob začetku zabavnega programa zapela priredbo pesmi Top Gun Anthem in marsikateremu obiskovalcu orosila oko.
Slovenski komik Jurij Zrnec, ki vodi umetniški program, je v svojevrstnem kostumu na glasbeno podlago Raya Charlesa zapel enemu in edinemu slovenskemu močerilu. 

Zrnecu ob boku stojijo igralci Bojan Emeršič, Jernej Šugman, Janez Škof, Jurij Zrnec, Sabina Kogovšek Zrnec, Sandi Pavlin, Silva Čušin, Aleš Valič in Barbara Cerar.

"Letos smo ob praznovanju še posebno ponosni na svojo nogometno reprezentanco, ki nas je tako srčno in uspešno zastopala na svetovnem nogometnem prvenstvu," je v začetku svojega govora poudaril predsednik Danilo Türk.

Fotografije predstave si oglejte TUKAJ.

V nadaljevanju je predsednik izpostavil pomembnost zunanjepolitičnih potez. "Letos nam je uspelo napraviti odločilen korak na poti do pravične rešitve vprašanja naše meje s Hrvaško. To je pomemben dosežek. Toda nismo še na koncu poti. Na tej poti bomo potrebovali še veliko zrelosti in premišljenosti, pa tudi vztrajnosti."

Türk je vse v Sloveniji pozval k "bolj odgovornemu, bolj resnemu in bolj premišljenemu dialogu". Z njim bomo po njegovih besedah premagali svoje težave.

Pred začetkom slovesnosti je na prizorišču potekal spremljevalni program, kjer je garda Slovenske vojske prikazala posebne veščine. Na Trg republike so prišli tudi praporščaki Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev, z ljubljanskega gradu pa so zadonele tudi topovske salve.

Cukjati: "Tudi sovraštvo nam ni tuje"
"Letošnja spomladanska afera je razkrila ne ravno spodbudno delovanje pravne države. Vse pogostejši so primeri, ko kmetijsko zemljišče potem, ko ga prevzame 'pravi' kupec, nenadoma postane zazidljivo," je v svojem govoru pred zbranimi poslanci v DZ-ju izpostavil podpredsednik državnega zbora France Cukjati.

 V nadaljevanju se je govorec obregnil tudi ob slovenske medije, češ da je bilo njihovo poročanje pred referendumom o arbitražnem sporazumu neuravnoteženo. "Slabo se piše narodu, če ravnanja, ki so morda v skladu z zakonom, pa so v nasprotju z etičnimi načeli, sprejema za normalna."

Na koncu je Cukljati izpostavil tudi močno razdvojenost med slovenskimi državljani. "Tudi sovraštvo nam ni tuje," je še poudaril in dodal, da se mnogi analitiki, ki ugotavljajo, da si nekateri razdvojenosti želijo in jo namerno spodbujajo, motijo.

"Tudi državna skupnost ima svoje vrednote"

"Hiše se ne zida z besedami, ampak z dejanji, ne zida se je na pesek, ampak na skalo," je pri maši za domovino dejal ljubljanski nadškof Anton Stres. Kot pravi, je skala podoba vrednot, ki so tako močne, da zdržijo tudi ob krizah in preizkušnjah. Najbolj trdna podlaga vsake družbe je ljubezen, ki predpostavlja pravičnost in jo nadgrajuje, meni Stres.

"Vsi se strinjamo, da so vrednote potrebne. Tudi državna skupnost ima svoje vrednote. Evropska unija jih je celo naštela v svojem temeljnem dokumentu,"
je dodal.

Prvič v zgodovini brez predsednika vlade
Na državni slovesnosti prvič v zgodovini samostojne Slovenije ne bo predsednika vlade. Borut Pahor je namreč na obisku na Kitajskem.

Vedite, da vam je Slovenija hvaležna za to in da se ta prispevek ne bo pozabil.
Danilo Türk

Predsednik Türk je poleg tega priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe ter položil venec na Pomnik padlim v vojni za Slovenijo, prek videokonference pa je nagovoril tudi pripadnike Slovenske vojske na mednarodnih operacijah in misijah v tujini.


Mineva 19 let

Z dnevom državnosti sicer obeležujemo dan, ko je 25. junija 1991 slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, zvečer istega dne pa je na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev samostojnosti.

Po razglasitvi neodvisnosti 26. junija je Slovenija prevzela nadzor nad mejami. Ker jugoslovanska oblast samostojnosti ni priznavala, so se 27. junija začeli oboroženi spopadi med jugoslovansko armado in slovenskimi teritorialci, ki so trajali do 7. julija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.