Slovenija
18 ogledov

Hvala razrešen

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Nadzorniki Vzajemne naj bi razpravljali o novi upravi, če jih ne bo prehitela Agencija za zavarovalni nadzor in uvedla izredne uprave. ZDUS v tem primeru napoveduje tožbe zoper AZN in člane senata. Nadzorniki so že razrešili člana uprave Hvalo.

Nadzorni svet Vzajemne je Davorja Hvalo razrešil na njegovo zahtevo. Odstopno izjavo je podal minuli četrtek. Hvala naj bi sicer opravljal tekoče posle, dokler v Vzajemno ne pride nov predsednik uprave z licenco oziroma dokler Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) ne imenuje izredne uprave. Vzajemna je v soboto že objavila razpis za člana uprave.

Hvala je bil do zdaj edini član uprave Vzajemne. Taka enočlanska uprava pa je v neskladju z zakonom o zavarovalništvu, ki določa, da mora zavarovalnica imeti dva člana. AZN se v zvezi s tem ni oglasila.

Imenovanje nove uprave?
Danes ob četrti uri se je vnovič sestal nadzorni svet (NS) Vzajemne. Po informacijah enega od nadzornikov naj bi na seji že razpravljali o kandidatih za novo upravo, morebiti pa jo celo že imenovali. Nadzorniki Vzajemne naj bi za iskanje kandidatov najeli eno od kadrovskih agencij. Ta pa naj bi NS ta teden že predala ožji seznam, nam je konec minulega tedna zatrjeval eden od nadzornikov.

Na vrh nekdo iz zavarovalništva
Na vrhu Vzajemne naj bi se menda znašel nekdo, ki je v zavarovalništvu delal in spada v srednjo generacijo (je star med 45 in 55 let). Kdo bi lahko ustrezal tem pogojem in ali je to nemara Jože Lenič, nekdaj šef Triglava, viri iz NS Vzajemne niso želeli odgovarjati. Prav tako se niso želeli opredeljevati do Dušana Novaka, nekdanjega šefa Adriatic Slovenice, ki že nekaj časa velja za človeka, ki naj bi ga na čelo Vzajemne menda postavila AZN. Zanimivo pa je, da je bil v soboto v Delu in Dnevniku objavljen še javni razpis za upravo Vzajemne, in to potem ko so nam viri iz NS zatrdili, da so postopki izbora kandidatov pri koncu.  

Tožbe zoper AZN     
Bi se pa lahko AZN danes dokončno odločila o postopku imenovanja izredne uprave. Za danes naj bi bila s strani AZN menda predvidena izjava za javnost. A nam tega na AZN danes niso dokončno potrdili. Na Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) pa vnovič opozarjajo, da bodo "v primeru izredne uprave najbrž sprožili odškodninske tožbe proti AZN in članom senata". Dodajajo, da jih člani pozivajo, da je ukrep AZN pravo "podržavljenje", in želijo, naj če se to zgodi, obvestijo vse pristojne v EU.

Zbiranje pooblastila
Sicer pa na sedež ZDUS prihaja vsak dan na tisoče podpisanih pooblastil zavarovancev in odgovarjajo na vprašanje, kako potekajo priprave na glasovanje na izredni skupščini Vzajemne. Spomnimo, ta bo 6. novembra v Laškem. Na njej pa bo ZDUS prek 16 pooblaščencev, ki zbirajo pooblastila, poskušal zamenjati nadzornike. Ti pa naj bi nato imenovali novo upravo.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.