Slovenija
23 ogledov

Ideal – najslabše plačan šef

Steve Jobs Allaboutstevejobs.com
Steve Jobs. Tiranski šef v supergah, ki je ustvaril e-izdelke, na katere so čakali v vrstah.

Kdo vse je bil pravzaprav Steve Jobs poleg sinonima za obgrizeno jabolko v obliki macintosha, imaca, ipoda, iTunesa, iphona in ipada? Po Guinnessovi knjigi rekordov tudi najslabše plačan šef uprave, ki je nekaj let delal za nominalno plačo en dolar na leto, a obenem za uspešno delo dobival nadvse šefovske nagrade, kot so 90 milijonov dolarjev vredno reaktivno letalo in 30 milijonov delnic podjetja Apple. Privrženec zena, ki je zatrdil, da je bilo njegovo eksperimentiranje s halucinogeno drogo LSD ena izmed dveh ali treh najpomembnejših izkušenj v življenju.

Človek, ki mu je marsikdo zameril, da je na začetku kariere svojega prijatelja in soustanovitelja podjetja Apple Steva Wozniaka opeharil za nekaj tisoč dolarjev – ker je takrat pač potreboval denar. Posvojenec in falirani študent, ki je iz garaže ustvaril imperij, in oče štirih otrok, ki dolgo ni priznaval četrtega, nezakonskega. Obenem pa občudovani vizionar, ki je revolucionarno vplival na šest globalnih industrij: osebnih računalnikov, risanih filmov, glasbe, telefonov, tabličnih računalnikov in digitalnega založništva. Skratka osebnost, ki kar kliče po knjižni in filmski upodobitvi.

Sledita še film in grammy

Podobno kot je bil Jobs med snovanjem novih izdelkov vedno skrivnosten ter jih je potem z velikim pompom in udarno medijsko kampanjo izstrelil na trg, so pri govorjenju o prodajnem uspehu knjige v predprodaji in prve tri dni od izida zadržani pri Učilih.

Zavračajo tudi opombe, ki se pojavljajo na forumih, da so trije meseci premalo za dober prevod, saj so se dela izvršnega urednika revije Time Walterja Isaacsona lotili kar trije prevajalci: Samo Kuščer, Urška Pajer in Matej Frece. Kako je s tem, bodo presodili bralci, največji Jobsovi fani pa so si 600-stransko biografijo, ki jo hvalijo po izjemni berljivosti, zagotovili že ob izidu razgrabljenega izvirnika. Po skoraj 150 dneh od izida je na sedmem mestu najbolj prodajanih knjig prek spletne strani Amazon, roke pa si že manejo pri studiu Sony, kjer so filmski scenarij zaupali oskarjevcu za film Socialno omrežje Aaronu Sorkinu. Prihodnjo soboto se bo Jobsu poklonil tudi glasbeni svet, saj mu bo za močan vpliv na glasbeno industrijo posmrtno podeljena posebna nagrada grammy.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.