Slovenija
19 ogledov

Idealen balkanski politik

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Beograjska Politika se je poigrala s politiki: lep kot Tadić, bogat kot Đinkić, razgledan kot Josipović in narodnozaveden kot Dodik.

Beograjska Politika se je poigrala z balkanskimi politiki in poskušala sestaviti model idealnega politika. Glede na njihov izbor bi moral biti idealen balkanski politik lep kot srbski predsednik Boris Tadić, bogat kot srbski gospodarski minister Mlađan Đinkić, razgledan kot hrvaški predsednik Ivo Josipović ter narodnozaveden kot predsednik Republike Srbske Milorad Dodik.

Tako bi svojega idealnega balkanskega politika opisal lastnik srbske svetovalne družbe Ivan Milošević, ki poudarja, da dobrega politika ni mogoče izšolati. "Za uspešno ukvarjanje s politiko je potreben redek spoj talenta, osebnega šarma, notranjega čuta in upornosti,“ je dejal Milošević.

Znanstveni sodelavec na srbskem Inštitutu družbenih znanosti Neven Cvetićanin pa je prepričan, da bi idealni balkanski politik moral imeti zunanjo podobo, taktnost in karizmo Borisa Tadića ter široko razgledanost Iva Josipoviča, ki je "obenem univerzitetni profesor prava in profesor kompozicije na glasbeni akademiji“.

Idealni Cvetićaninov politik bi moral imeti energijo, pragmatičnost, inteligenco in šarm nekdanjega srbskega premierja Zorana Đinđića, preudarnost in mirnost predstavnika Srbov na Hrvaškem Milorada Pupovca ter poštenost, skromnost in nekoruptivnost nekdanjega jugoslovanskega predsednika Vojislava Koštunice. "Glede na to je fotorobot idealnega politika razgledan in kulturen človek socialdemokratske usmeritve, ki zna razumeti potrebe svojega naroda in regije ter namesto konflikta ustvarja stabilnost, varnost in blagostanje,“ zaključuje Cvetićanin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.