Slovenija
27 ogledov

"Ideja nižanja plač neusklajena z vlado"

Vladna pogajalka Helena Kamnar in vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević. (Foto Žurnal24 main
Predlog za nižanje plač v javnem sektorju naj ne bi bil usklajen z vlado. Premier Pahor naj bi dobil predlog za dopolnitev sedanje ideje glede prepovedi zaposlovanja.

Očitek, da je bil predlog za nižanje plač usklajen z vlado, sta državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica in generalna sekretarka vlade Helena Kamnar že zanikala.

Danes bo Pavlica po lastnih besedah vladi predlagal, naj razmislijo o nekaterih dopolnilih na interventni zakon glede prepovedi zaposlovanja, ki bi sledila predlogom sindikatov.

Tudi Kamnarjeva meni, da je sporni predlog odbora v tem trenutku neprimeren, saj je plačna politika za letošnje leto s sindikati dogovorjena, dogovor pa podpisan. Pravi: "Če bi ga spreminjali, bi bilo korektno, da bi o tem govorili s sindikati."

Glede prihodnjega leta pa pravi, da vlada že pripravlja predlog politike plač v javnem sektorju – za razpravo na vladi naj bi bil pripravljen v enem tednu. "Cilj je obdržati maso plač nespremenjeno in načinov, kako to doseči, je več. Eden je tudi nižanje plač, a osebno mislim, da obstajajo tudi drugi, manj boleči ukrepi," obljublja in dodaja, da se bodo s sindikati javnega sektorja usklajevali o ukrepih za prihodnje leto.

Odbor soglasno za rez

Člani odbora so odboru za finance predlagali, naj pri pripravi dopolnil v novelo interventnega zakona vključijo tudi dopolnilo, da se plače v javnem sektorju do konca leta 2012 znižajo za štiri odstotke.

Predsednik odbora Vili Trofenik je glede na podatke, da se je število zaposlenih v javnem sektorju od decembra 2008, ko je znašalo 155.935 zaposlenih, pa do decembra 2010, ko je znašalo 159.297, povečalo za 3.362 (sam obseg mesečnih sredstev za plače pa se je zato povečal za skoraj 10 milijonov evrov), ocenil, da novela prihaja prepozno. Ukrepanje na tem področju je sicer po njegovem mnenju nujno – več v članku Soglasno za znižanje plač v javnem sektorju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.