Slovenija
32 ogledov

Ideologija zdaj deli že levico – proslavi bosta dve

(Foto: BOBO)
1/5
Žurnal24 main
Zaradi nesoglasij bomo Slovenci 70. obletnico zmage v drugi svetovni vojni obeležili na dveh proslavah.

Veterani druge svetovne vojne pravijo, da je slovenska politika preveč sramežljiva, ko gre za podporo zmagovalcem v drugi svetovni vojni, zato bodo jutri dan zmage obeležili na Trgu revolucije - glavni govornik bo Milan Kučan.

Osrednji dogodek ob tej veličastni obletnici je potekal v ljubljanskih Križankah, kjer je zbranim spregovoril predsednik državnega zbora Milan Brglez.

proslava | Avtor: Saša Despot Saša Despot
proslava | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Spomnil tudi na povojna grobišča

Po njegovih besedah v dneh, ki so sledili osvoboditvi, "na žalost nismo bili priča samo veselju in radosti, ampak tudi gnevu, srdu in sovraštvu, ki so vodili do dejanj, ki so še danes neopravičljiva in zavržna". Spomnil je, da po državi obstaja okoli 600 prikritih povojnih grobišč, v katerih ležijo posmrtni ostanki pobitih v mesecih po koncu druge svetovne vojne.

proslava | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Sedemdeset let pozneje je zadnji čas, da pokopljemo naše mrtve. To od nas ne zahteva le naša zgodovina in civilizacija, katere del smo, temveč tudi dejstvo, da smo ljudje," je dejal Brglez. Pri tem je opozoril na nujnost zavedanja, kaj svoboda sploh je: "Svoboda je to, da zmoremo spoštovati različnost, predvsem pa je svoboda to, da smo odgovorni za svoja dejanja."

proslava | Avtor: Saša Despot Saša Despot
proslava | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Fantje in dekleta, ki so se po Brglezovih besedah odzvali klicu domovine in se pridružili partizanskemu gibanju, pri tem niso iskali nobenih časti ali medalj. V boj zoper okupatorje so šli iz ljubezni do domovine in za svobodo, iskreno in z najplemenitejšimi nameni, je dejal.

proslava | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Obeh slovesnosti se bo udeležil le predsednik republike Borut Pahor, jutrišnje proslavo pa bo po nekaterih informacijah preskočil premier Miro Cerar.

Šef SDS Janez Janša se ne bo udeležil nobene proslave.

Pahor: Nehajmo živeti eden proti drugemu

Brez upora proti okupatorju in zavarovanja naše nacionalne svobode v času druge svetovne

polaganje vencev Pahor | Avtor: Saša Despot Saša Despot
vojne Slovenci pol stoletja pozneje ne bi mogli uresničiti sanj o lastni državi, je predsednik republike Borut Pahor poudaril na današnjem sprejemu, ki ga je ob 70. obletnici konca vojne pripravil za predstavnike zveze združenj borcev za vrednote NOB.

"Čas je, da zaradi tragičnega razkola v polpretekli zgodovini ne živimo več eden proti drugemu, pač pa drug za drugega, še več drug z drugim! Kako je mogoče, da smo skoraj tri četrt stoletja po vojni odpustili Nemcem in Italijanom, brat bratu pa ne!," se je vprašal Pahor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • Milan Samide 16:46 10.maj 2015.

    SPRAVA V preteklosti ni prihodnostissKo nekateri danes zahtevajo, spravo, pozabljajo, da se je narod že zdavnaj spravil med seboj, tudi tako, da so se iz nasprotnih vojskujočih se strani v 2. Sv. Vojni ustvarjale nove družine. Če, to, »ni ...prikaži večni sprava«, kaj SPRAVA, potem je?. (To, da bi prevladala samo ena resnica, resnica poražencev,izdajalcev, fašistov), ali lahko obstaja tudi druga,ssSprava, ki jo hočejo nekateri cerkveni in politični voditelji, ni nič drugega, kot iskanje razdora med narodom, ki se je že spravil. Bili so posamezniki, ki so cerkev gledali sovražno, brez razuma ali tolerance, vendar so to samo posamezniki in zaradi njihovih dejanj in miselnosti, sisstema, ne moremo zaničevati v celoti, tako kot se ne sme zaničevati in obsojati celotno cerkev zaradi najdenih in obsojenih pokvarjencev, (pedofilov) v njenih vrstah. Navečji zagovorniki SPRAVE, prejšnji sistem zaničujejo v celoti, pa čeprav so v njem živeli in delali. Kje je njihovo odpuščanje?. Ne re

  • Zvonko Bohar 16:13 09.maj 2015.

    za MILANA NOVAKA-jebali ti kumonisti mater tvojo in janšovo-prokleti gnoj

  • mph 14:33 09.maj 2015.

    Pa še to, nobenega novega razdora ni bilo, dokler si ni pojavilo to največje zlo, ki je kdaj vladalo slovenskemu narodu, Janez Janša. Eks komunist, ki je preveč ekstremist še za takratne komuniste .... se je potem iz maščevanja našel ...prikaži več na drugi strani. Vse pritožbe za razdor in razdiranje naj se usmeri na njega. Dokler se ni on pojavil na politični prodomobranski sceni, se z bivšimi izdajalci ni nihče ukvarjal razen zgodovinske literature. Potem pa se je Sloveniji zgodil JJ .....