Slovenija
86 ogledov

Igle vsepovprek, oblasti gledajo vstran

Kranj - avtobusna postaja
1/7
Zavod UP
Avtobusna postaja v Kranju polna narkomanov, alkoholikov, izgrednikov. Oblasti gledajo vstran. Župan Bogataj na pozive niti ne odgovori.

"Problematika kranjske avtobusne postaje ni nekaj novega. To, kar skrbi, je, da od nje vsi gledajo vstran, ne loteva se je niti občina," je za Žurnal24 povedal Jure Trbič z Zavoda UP, zavoda za upravno poslovanje. Med njihovimi strankami je tudi najemnica lokala na postaji, ki poskuša že od najema pred tremi leti problematiko zaman spraviti z mrtve točke.

"Kot njeni upravni zastopniki smo na župana Bogataja v začetku aprila naslovili poziv k reševanju problema. Dobili nismo niti odgovora," je dejal Trbič. Od župana zahtevajo, naj občinske oblasti prevzamejo svojo odgovornost in pristojnost. "Dogodki tam kršijo tako lokalne kot države odloke, ne nazadnje tudi ustavo. Očitno je, da so dejavnosti narkomanov in alkoholikov, ki se zbirajo ob avtobusni postaji, tudi v škodo javnega in ne nazadnje tudi poslovnega interesa."

Igle, pločevinke, izločki

V Kranju sicer obstaja občinski odlok, ki izrecno prepoveduje popivanje na javnih mestih. "Res je. Vendar redarji na postajo pridejo le sem in tja, raje pogledajo stran," pravi predstavnik Zavoda UP. Dodaja, da je na postaji ogromno odpadkov, praznih pločevink, vse povprek ležijo tudi uporabljene igle. "Leta 2011 je Lokalna akcijska skupina na tem območju – na postaji in v bližnjem parku – pobrala okrog 11.000 uporabljenih igel. Ocenjujejo, da se jih na leto nabere 15.000." 

Avtobusna postaja je ena izmed ključnih infrastrukturnih točk, kjer vsakodnevno hodi ogromno otrok, zato bi k problemu morali pristopiti vsi. "Generacije županov v Kranju pa se ga kar izogibajo. Saj vemo, da gre za kompleksen problem, vendar skrajni čas je, da se te stvari vsaj začnejo urejati," poudarja Trbič in opozarja, da na postaji pogosto prihaja tudi do nasilja.

Dodaja, da skrbi ne vzbujata le nasilje in slab moralni zgled: "Tu so igle, biološki izločki, odpadki. Policija sicer pride posredovat, vendar pristojna za reševanje tega problema je občina," opozarja. Zavod UP bo danes na popoldanski novinarski konferenci župana Mohorja Bogataja še enkrat pozval, naj vendarle začenjajo reševati problem. "Na premik z mrtve točke računamo vsaj v luči prihajajočih lokalnih volitev."

Komentarjev 9
  • Marko Slovenia 22:54 06.maj 2014.

    gliha vkup štriha

  • Scott 23:35 05.maj 2014.

    Mednarodni kriminalec, ki v Slovenijo "uvaža"na tone raznoraznih drog pa je pri nas oproščen, celo več, čez nekaj dni po oprostilni sodbi skupaj z jankovićem in bratuškovo na tribunah Stožic gleda nogometno tekmo.?

  • Marko Slovenia 14:04 05.maj 2014.

    ironija vsega, da je to nasproti policijske postaje. no ja, jih imajo vsaj kolkor toliko na očeh... vzrok je pa zadaj propadla zgradba (bivši lep urejen vrtec, ki je bil denacionaliziran in zdaj propada) notri pa živijo narkomani.