Slovenija
27 ogledov

Ignorantski do lokalnih volitev

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Stranka šteje manj. Tomšič: Nazadnje so bili v nekaterih večjih mestih uspešni nestrankarski kandidati. Podhranjeni. Kos Marko: V Ljubljani za uspeh potreben odličen kandidat in več denarja.

Lokalne volitve. Čeprav je do njih le še dober mesec, do zadnjega počitniškega dne politične stranke še niso začele prave kampanje. Zlasti največji stranki v državi, Pahorjevi SD in Janševa SDS (na nacionalni ravni se obe vrtita okoli 30 odstotkov), ne napadata z vsemi topovi, čeprav v največjih občinah ne vladata neposredno.

V tem trenutku se zdi, da Zoran Janković (Mestna občina Ljubljana), Franc Kangler (Mestna občina Maribor), Bojan Šrot (Mestna občina Celje) in Boris Popovič (Mestna občina Koper) v kampanjo stopajo zaverovani v lastno zmago.

"Nepomembne stvari"
Očitno je, da nimajo časa za nepomembne stvari. Gre za ignorantski odnos do lokalne politike, pomešan z bojaznijo pred nepotrebnimi porazi, ki lahko ogrozijo sedanje zadovoljstvo z obstoječim stanjem,” položaj analizira Miro Kline s fakultete za družbene vede.

Vprašanje je, ali sta se največji stranki dejansko predali v omenjenih mestih. Se bosta pa tu povsod morali zoperstaviti zelo močnim obstoječim županom. To vsekakor kaže tudi na neustrezno kadrovsko politiko teh dveh strank v naštetih mestih,” se s tezo, da so obstoječi župani mest verjetni zmagovalci jesenskih volitev, ne strinja Matevž Tomšič s fakultete za uporabne družbene študije. Opozarja, da je na lokalni ravni strankarska pripadnost kandidatov manj pomembna kot na nacionalni: “Že na zadnjih lokalnih volitvah so bili tudi v nekaterih večjih mestih uspešni tako imenovani nestrankarski kandidati, ki pa so večinoma vseeno imeli določene politične preference in so bili eni politični opciji bližje kot drugi.

Svetovalka za komuniciranje Marta Kos Marko glavni razlog za nastali položaj vidi v tem, da ne v SD ne v SDS “ne vidijo pravega načina, kako bi se bojevali proti obstoječim županom”. Kot primer navaja Ljubljano, kjer je po njenem mnenju za boj proti Jankoviću treba imeti “odličnega kandidata in verjetno porabiti bistveno več denarja kot za kogarkoli drugega. Stranke so letos krenile po zelo pragmatični poti: kandidata morajo imeti, premagati pa ga ne morejo.

“Ljubljana ni Slovenija”
Prestolnica je zgodba zase tudi zato, ker trenutno kaže, da nobena od strank levega trojčka (SD, Zares in LDS) v mestu ne bo nastopila s svojim kandidatom. To zlasti jezi člane največje vladne stranke SD. Nekateri Zorana Jankovića ob vnovični zmagi že vidijo na premierski funkciji namesto Boruta Pahorja. A Tomšič opozarja, da “Ljubljana ni Slovenija. Podpora na lokalni ravni nikakor samodejno ne pomeni podpore na ravni celotne države, kažejo izkušnje nekaterih drugih lokalnih politikov, ki so sicer uspešni na lokalni ravni.” Kos Markova je prepričana, da takoj po volitvah to ne bo pomenilo nikakršnih sprememb. Če bi Janković želel premiersko funkcijo, bi se moral najprej odločiti za eno od parlamentarnih strank ali na parlamentarnih volitvah nastopiti s svojo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.