Slovenija
23 ogledov

Igor Bavčar bo danes spet slišal sodbo

Sodba v zadevi Istrabenz Anže Petkovšek
Senat ljubljanskega okrožnega sodišča bo danes izrekel sodbo v ponovljenem sojenju v zadevi Istrabenz.

Tožilec Jože Kozina je za nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja predlagal sedemletno zaporno kazen, medtem ko je v prvem sojenju, ki je bilo razveljavljeno, predlagal osem, dosojenih pa mu je bilo sedem let zapora.

Bavčarju ni bilo treba v zapor zaradi zdravstvenih razlogov, najprej zaradi viroze, nato pa zaradi težav s srcem, zaradi katerih je bil tudi operiran. 

Poleg Bavčarja, obtoženega napeljevanja k storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja in pranja denarja, sta med obtoženimi za pranje denarja tudi nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski, za katerega je Kozina predlagal tri leta zapora, in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, ki mu grozita dve leti zapora.

Tožilec: vedeli so, da perejo umazani denar

Obtoženi so po mnenju tožilca leta 2007 vedeli, da delajo kazniva dejanja in da morajo "oprati umazani denar", ki so ga pridobili s preprodajo delnic Istrabenza.

Nastja Sušinski naj bi se zavedal, da bo treba izvesti niz transakcij, da se zabriše sled za denarjem. "Igor Bavčar je bil pobudnik tega posla, posel pa je nadziral iz ozadja," je prepričan tožilec. Kristjan Sušinski pa je, tako Kozina, sprejel in razpolagal z "umazanim denarjem".

Medtem pa obramba za obtožene predlaga oprostilne sodbe. Med drugim so izpostavljali, da je bil opis očitanih kaznivih dejanj pomanjkljiv, tožilec pa da po odločitvi vrhovnega sodišča, ki je zadevo poslalo v ponovno sojenje, ni z nobenimi novimi dokazi podkrepil svojih navedb.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
  • jezero 15:19 05.september 2016.

    Lopovi, ki so uničili Slovenijo, bi morali dobiti po najmanj 25 let zapora. Ne pa, da polni denarja lovijo ribe po Bohinju. Ja, Slovenija je utemeljena na kriminalu. Naj ne hodi več v Izolo.

  • valerijakregar 13:29 05.september 2016.

    preveč ve o Krambergerju...............

  • sprehajalec 13:01 05.september 2016.

    Kaj spet? Sedaj je to že 14. Zapomnite si, še noben LDSovec ni sedel. Tudi tale ne bo.