Slovenija
1712 ogledov

Igor Kadunc ostaja na čelu RTV Slovenija

generalni direktor RTV, Igor Kadunc Anže Petkovšek Pogovor z generalnim direktorjem RTV Igorjem Kaduncem.
Programski svet RTV Slovenija je zavrnil pobudo za predčasno razrešitev generalnega direktorja Igorja Kadunca.

Programski svet RTV Slovenija je odločal o pobudi za predčasno razrešitev generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca. Za razrešitev je glasovalo 14 programskih svetnikov, devet jih je bilo proti, šest pa se jih je vzdržalo. Glasove je oddalo vse 29 programskih svetnikov. Za Kadunčevo razrešitev bi moralo glasovati vsaj 15 glasov podpore, da bi pobudniki uspeli s svojo pobudo. 

Skupina 13 programskih svetnikov je v pisni pobudi izrazila prepričanje, da so bili izpolnjeni zakonski razlogi za predčasno razrešitev. Očitke so pobudniki združili v osem točk, med drugim so Kaduncu očitali, da je RTV Slovenija med letoma 2017 in 2019 poslovala z izgubo.

Pobudniki razrešitve so opozorili, da Kadunc ni pripravil programsko produkcijskega in finančnega načrta, ki bi bila sprejemljiva za programski in nadzorni svet, ki sta pristojna za njuno sprejetje. RTVS namreč še nima sprejetega finančnega načrta za leto 2020 in posluje po dvanajstinah finančnega načrta za leto 2019.

Svetnik Slavko Kmetič je na današnji seji v imenu pobudnikov pojasnil, da je v pravnem mnenju, ki so ga naročili pri odvetniški družbi Matoz, ugotovitev, da je pobuda za razrešitev Kadunca "dovolj konkretizirana in da so očitki zadostni za razrešitev". Dodal je, da je pred odločanjem pravno mnenje posredoval vsem svetniškim kolegom.

Kadunc: Gre za vprašanje posega v uredniško politiko

Kadunc pa je v zagovoru poudaril, da pri tokratni pobudi "ne gre za Igorja Kadunca, gre za vprašanje, kdo in kdaj bo neposredno posegel v uredniško politiko oziroma postavil nove vodilne na radiu, televiziji in MMC ter ključne urednike". Po njegovih besedah so očitki pobudnikov razrešitve prirejeni in zavajajoči.

Glavnina okoliščin, ki so povzročile zdajšnji finančni položaj RTVS, je odvisna od objektivnih, zunanjih dejavnikov, na katere kot generalni direktor nima vpliva, je dodal Kadunc. Zatrdil je, da v času njegovega direktorovanja likvidnost RTVS nikoli ni bila ogrožena in tudi vnaprej ne bo, če bo ustanovitelj le izpolnil svoje obveznosti.

Kadunc je tako zavrnil očitek o slabem poslovanju RTVS. Dejal je, da mu je skupaj z njegovo ekipo uspelo velik del višjih stroškov dela zaradi rešitve položaja prekarcev, sproščanja Zujfa in sporazuma s sindikati decembra leta 2018 pokriti z višjimi prihodki in prihranki pri drugih stroških.

"Brez tega bi bila izguba v letu 2019 glede na leto 2016, torej pred začetkom mojega mandata, za 9,4 milijona evrov višja, glede na leto 2018 pa za 4,6 milijona evrov. Zavod dokaj dobro obvladuje poslovanje, mora pa seveda izvajati programe. Dodatno krčenje bi lahko povzročilo programsko siromašenje," je opozoril Kadunc.

RTV Slovenija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kušar: Skrajni čas za menjavo

V svetniški razpravi je Janez Štuhec ocenil, da Kadunčevo sklicevanje na slabo finančno stanje RTVS v letih, preden je postal generalni direktor, ni prepričljivo. Očital mu je tudi krivdo za poglabljanje konflikta med vodstvom RTVS in ministrstvom za kulturo. Kadunc pa je v repliki spomnil na osebne diskreditacije, ki mu jih je po njegovih besedah namenil minister Vasko Simoniti.

Kadunčevo razrešitev je podprl tudi Žiga Kušar. Po njegovih besedah je skrajni čas, da RTVS dobi generalnega direktorja, ki bo znal tudi s politično modrostjo prisluhniti stališčem programskega sveta, nadzornikov in zaposlenih ter tudi stališčem ministrstva za kulturo.

"Očitki ne pijejo vode"

Petra Ložar je spomnila, da je bila kot svetnica pogosto kritična do Kadunca, zlasti v zvezi s poslovanjem RTVS. Kljub temu po njenih besedah nasprotuje nameri pobudnikov. Izrazila je razočaranje nad vsebino pobude in jo je označila za "prosti spis z očitki, ki ne zagotovo ne pijejo vode".

Do pobude za Kadunčevo razrešitev sta bila kritična tudi predsednik programskega sveta Ciril Baškovič in Sašo Hribar, ki v svetu zastopa zaposlene na RTVS. Po Baškovičevih besedah gre za "poskus pohitrenega spreminjanja javne RTVS v državno radiotelevizijo". Hribar pa je ocenil, da gre izključno za politično pobudo.

Svet delavcev RTVS se je izrekel proti Kadunčevi razrešitvi. Kot je v razpravi pojasnila njegova predsednica Petra Bezjak, so takšno stališče sprejeli z 11 glasovi za in enim vzdržanim. Po njenih besedah je zato svet delavcev pozval programske svetnike, naj zavrnejo pobudo.

V nadaljevanju današnje seje programski svet RTVS obravnava predlog sprememb programsko produkcijskega načrta za letos in znova tudi predlog letošnjega finančnega načrta ter osnutka obeh dokumentov za prihodnje leto.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • astibo8020 17:35 02.november 2020.

    Končno ena pozitivna novica, sam da SdS-ovem ni ratalo, luč na koncu tunela...

  • SVOBODA 17:22 02.november 2020.

    No sekraška klet.....počasi se bo nehalo...PADA VLADA IN NA PREDČASNE VOLITVE IN POL SE MAL PO ZAPORIH