Slovenija
174 ogledov

Igorju Bavčarju v teh dneh poziv, naj pride v zapor

Igor Bavčar Saša Despot
Igorju Bavčarju bodo v nekaj dneh poslali vabilo na prestajanje petih let zapora.

Okrožno sodišče v Ljubljani bo v tem tednu Igorju Bavčarju poslalo poziv na prestajanje kazni zapora. 

Sodišče je prejšnji torek, 13. junija, prejelo povratnico, ki potrjuje, da je Igor Bavčar 9. junija prevzel sodbo v zadevi Istrabenz. Poziv mu morajo poslati najkasneje v osmih dneh. 

V petek mu poziva še niso poslali

Obsojenega, ki je na prostosti, okrožno sodišče skladno z zakonom takoj, najpozneje pa v osmih dneh po prejemu izvršljive sodne odločbe, pozove na prestajanje zaporne kazni. V petek popoldan so nam na okrožnem sodišču v Ljubljani povedali, da poziva še niso odposlali. 

Sodba na drugi stopnji je bila pravnomočna takoj, saj ni možnosti pritožbe, izvršljiva pa je postala, ko je bila vročena obsojenim. Da je sodba izvršljiva, je sodišče seznanjeno od torka, ko je prejelo vročilnico. 

Igor Bavčar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za vročitev poziva precej manj stroga pravila

Za razliko od sodbe, ki se vroča skladno z zakonom o kazenskem postopku, se poziv na prestajanje zaporne kazni vroča po zakonu o upravnem postopku: če ga Bavčar ne bo dvignil, mu ga bo poštar po 15 dneh pustil v nabiralniku in štelo se bo, da je bila vročitev opravljena tem dnem.

Najdaljši odlog, če bi se zdravil odvisnosti

Ko bo prejel poziv na prestajanje zapora, bo imel možnost, da zaprosi za odlog prestajanja kazni. Razlogi za odlog so v zakonu izrecno našteti, odlog zaradi bolnišničnega zdravljenja pa je enkrat zaradi operacije na srcu že izkoristil. To je sicer edini odlog, ki se lahko odobri, dokler traja zdravljenje (vsak mesec je potrebno predložiti novo potrdilo), vsi drugi so časovno omejeni. Večina na tri mesece, dva na pol leta, če bi moral Bavčar zaključiti program zdravljenja odvisnosti, pa bi lahko odhod v zapor odložil za dve leti.

Delo v splošno korist ne pride v poštev

Pravice do alternativnih oblik prestajanja kazni zapora Bavčar ne bo imel. Hišni zapor je mogoč le, če je dosojena kazen krajša od devetih mesecev, delo v splošno korist, če ni daljša od dveh let, zapor ob koncu tedna pa, če je dosojena kazen krajša od treh let. 

Če Bavčar na določen dan ne bo prišel v zapor, bo zapor o tem obvestil sodišče. To bo preverilo, ali je bil poziv pravilno vročen in odredi privedbo. Privedbo lahko odredi tudi, če iz okoliščin izhaja, da se obsojenec izmika vročitvi poziva. 

slovenija 30.09.09, igor bavcar, aretacija, zadrzanje, policija, kriminalisti, m | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Bavčar je bil obsojen zaradi verižne preprodaje delnic, po kateri mu je na računu ostalo 18 milijonov evrov. Sodba je bila naprej na vrhovnem sodišču razveljavljena, a je bil nato na prvi stopnji znova obsojen, višje sodišče pa je sodbo tik pred zastaranjem potrdilo. Bavčar in soobsojena lahko na vrhovno sodišče znova vložijo zahtevo za revizijo, ki ji lahko sledi razveljavitev sodbe, a zahteva za revizijo (dokler sodba ni razveljavljena) ne vpliva na pravnomočnost in izvršljivost sodbe. 

Po operaciji srca je odlično okreval

Potem, ko je bila sodba prvič pravnomočna in bi moral v zapor, je bil urgentno operiran na srcu, nato pa so mu odlog odobrili še zaradi viroze, septembra lani pa so ga kolegi s Pop TV ujeli, kako igra košarko, a je njegova zdravnica ocenila, da je dobro okreval. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • ode 06:40 21.junij 2017.

    Motiš se. Našemu sodstvu je treba zaupati, da bo strokovno opravilo svoje delo. Če bo sploh kdaj videl zapor od znotraj, bo svoboden že najkasneje tretji dan

  • ode 06:34 21.junij 2017.

    Grubelič, Zidar, Janša - z Bavčarjem se bo zgodilo enako.

  • ode 06:33 21.junij 2017.

    Grubelič, Zidar, Janša - z Bavčarjem se bi zgodilo enako.