Slovenija
12 ogledov

Igra z dvajsetimi milijoni

Cerod Jerca Božič Kranjec
Cerod II. Posavci nočejo dragega odvoza smeti. Investicija zaradi zamud visi v zraku.

"Zahtevamo natančno ceno odlaganja smeti, saj ne pristajamo na to, da se bo storitev za naše občane podražila, še posebno če bo šlo za skok iz neumnosti," pravi krški župan Miran Stanko. S tremi posavskimi župani zahteva izredno sejo županov, ki so družbeniki Centra za ravnanje z odpadki (Cerod). Razčistiti želijo "predimenzioniran in predrag Cerod II".

Vračanje denarja problem

Projekt Cerod II se je začel ob predpostavki iz leta 2005, da bodo ljudje še naprej ustvarili 400 kilogramov smeti na leto. "V Krškem smo številko s skrbnim ločevanjem spravili na sto kilogramov," pravi Stanko.

Ker meni, da se bodo odpadki zmanjševali tudi drugje, so že večkrat zahtevali nižje kapacitete odlagališča, kar bi ga pocenilo. "Za evropska sredstva moramo izpolniti cilj. Če napišemo, da bo na odlagališču 41 tisoč ton odpadkov, potem pa jih ne bo, bomo morali vračati denar, obrat pa bo napol prazen," opozarja Stanko.

Iskanje krivcev za zamude

Stanko pravi, da postopki na Cerodu zamujajo. "Iz Novega mesta dobivamo odvetniška obvestila, da smo krivi Posavci, ker grozimo z izstopom iz projekta," razlaga Stanko in trdi, da to ne drži, saj si želijo le uskladiti kapaciteto odpadkov in biti udeleženi pri odločanju. Direktor Ceroda Alojz Turk zadeve ne želi komentirati. Pravi le, da so projekt odobrili strokovnjaki. Če želijo izkoristiti 20 milijonov evrov evropskih sredstev, morajo pogodbo z izvajalcem podpisati do junija. Stanko meni, da to ne bo mogoče: "Občine bodo morale zgraditi obrate, a bodo ti cenejši."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.