Slovenija
21 ogledov

Igra Zorka in Debeljaka

Mercator Žige Debeljaka se s pravnim mnenjem otepa Agrokorja, Laščani pa hočejo Žurnal24 main
Prodaja Mercatorja. "Sporazum je napisan tako, da lahko NLB in Laško spet zminirata prodajo," meni vir.

Če bo sklenjen sporazum o skupni prodaji polovice Mercatorja med bankami, Pivovarno Laško (PL) in NFD, PL vsaj 12 mesecev ne bo mogla igrati soloigre oziroma bo ta zelo draga.

V dokumentu, ki smo ga pridobili, namreč piše, da bi tisti, ki bi kljub temu na svojo roko prodal delnice, moral plačati odškodnino, in sicer 25 evrov za vsako delnico Mercatorja vsakemu od preostalih podpisnikov dogovora.

Potencialna koncentracija Mercatorja in Agrokorja vzbuja resne konkurenčnopravne pomisleke.
Franz Urlesberger v pravnem mnenju za Mercator

Postopek bi bil takšen: NLB bi najprej izbrala svetovalca za prodajo. K oddaji ponudb bi povabila deset tujih svetovalcev, izbrani svetovalec pa bi nato iskal najboljšega kupca.

“Ne nasprotujemo sporazumu, vendar pred tem potrebujemo pisna zagotovila vseh bank, da bodo do 30. junija reprogramirale posojila, česar pa še nimamo,” vztrajajo v PL, ki jo vodi Dušan Zorko. Ti se zato še vedno pogajajo tudi z Ivico Todorićem, ki bi kupil njihov 23-odstotni delež najboljšega soseda.

Sicer pa v sporazumu ni določena najnižja cena za delnico. Prav tako podpisniki sporazuma delnic na koncu niso dolžni prodati, če se tako odločijo prodajalci, ki imajo 75 odstotkov delnic. “To je brezveze, sporazum je napisan tako, da lahko NLB in Laško na koncu zminirata postopek,” pravi poznavalec.

Se je pa včeraj odzval tudi Mercator, ki v lastniško strukturo očitno noče Agrokorja. “Očitno je, da bi koncentracija družb Mercator in Agrokor imela omejujoče konkurenčne učinke na trgu Republike Slovenije,” v pravnem mnenju za Mercator trdi Franz Urlesberger.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.