Slovenija
21 ogledov

Igre niso prepovedali

Miha Rebolj (levo), svetnik stranke Narcisa, ki je izpostavil problematiko težki Žurnal24 main
Težke kovine. Nove analize zemlje okoli jeseniških vrtcev v treh tednih. Ukrepe bo predlagal zavod za zdravstveno varstvo.

"Vzorce zemlje so že odvzeli, rezultati bodo znani predvidoma v treh tednih. Nato bodo podani v presojo zavodu za zdravstveno varstvo, na podlagi tega pa bomo odločali o nadaljnjih ukrepih," je dejala Valentina Gorišek, vodja oddelka za okolje in prostor Občine Jesenice. Pristavila je, da bodo rezultati in predvideni ukrepi verjetno marca predstavljeni tudi občinskim svetnikom.

Peskovnike vsako jesen izpraznimo in spomladi menjamo mivko, naročili pa smo tudi dodatne analize, tako da mivka ni problematična.
Zdenka Kovač

V sodelovanju z vzgojno-varstveno organizacijo so pripravili tudi preventivne ukrepe, predvsem higienske (umivanje rok, preprečevanje vnašanja prahu z igrišč na čevljih), za morebitno prepoved uporabe zunanjih igrišč pa menijo, da bi bila prenagljena.

Za zdaj zadovoljni
Zdenka Kovač, direktorica Vzgojnovarstvene organizacije Jesenice, je z odzivom občine po razkritju analiz biotehniške fakultete, ki so v zemlji okoli jeseniških vrtcev pokazale previsoko vsebnost težkih kovin, za zdaj zadovoljna. Dobili so navodila o ravnanju, ki jih že izvajajo. "Peskovniki so bili analizirani leta 2008, vsako jesen jih izpraznimo in spomladi menjamo mivko, naročili pa smo tudi dodatne analize, tako da mivka ni problematična," je povedala Kovačeva. Glede zemlje je dejala, da prekoračitve vsebnosti težkih kovin niso bile velike, "videli pa bomo, kaj bodo pokazale nove analize in kakšni bodo ukrepi".

Po besedah Mihe Rebolja iz stranke Narcisa, ki je na težke kovine na igriščih vrtcev opozarjala najglasneje, so s premiki zadovoljni: "Počakali bomo rezultate analiz in upam, da bodo ukrepi glede na rezultate analiz ustrezni."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.