Slovenija
17 ogledov

Igric z NLB še ni konec

Čeprav je bila skupščina na željo največjih delničarjev za pol ure prekinjena, s Žurnal24 main
Skupščina NLB. Po dveh urah zasedanja sklep, naj se upošteva stari sklep. Vsak ostaja na svojem bregu.

Edini sklep, ki so ga sprejeli na včerajšnji skupščini NLB, je, naj banka 250-milijonsko dokapitalizacijo izvede kar po sklepu, ki ga imajo “na zalogi” še s skupščine iz junija 2009.

Lomilo se je v Celju
Država in KBC se namreč včeraj nista uspela dogovoriti in skupaj sprejeti kakršnegakoli sklepa o dokapitalizaciji, saj bi ta zahteval 75-odstotno večino. KBC je zahteval, naj bo denar namenjen za izvajanje strategije, ki vključuje odprodajo Banke Celje in umik iz nekaterih držav, država pa je zahtevala, naj bo denar namenjen izključno za izboljšanje kapitalske ustreznosti.

1 leto in pet mesecev je star sklep o dokapizalizaciji, ki ga bo NLB po sklepu včerajšnje skupščine zdaj izvedla.

Pooblaščenec države Bojan Pečenko je med skupščino pojasnil, da država pričakuje, da se s prodajo Banke Celje in umikom z nekaterih trgov ne hiti. Ključni vprašanji zdaj sta, ali bodo Belgijci vplačali svoj del ali ne in kaj si bodo v zameno izposlovali.

Predsednik uprave Božo Jašovič je po seji dejal, da ne razmišlja o odstopu, kljub temu da so lastniki zavrnili sklep, ki ga je predlagala uprava in nadzorni svet.

Prepričan je, da bodo vsi lastniki denar vplačali, saj nihče ni bil izrecno proti dokapitalizaciji, predlog zanjo pa bo dal na prvo naslednjo sejo nadzornikov. Izvedena mora biti najpozneje do konca marca.

Namesto Gregorja Dolenca je nadzornik NLB postal Anton Macuh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.