Slovenija
27 ogledov

IIF: Sloveniji bo zmanjkalo 12 milijard

Bankrot Shutterstock
Inštitut za mednarodne finance (IIF) je v torek evropske oblasti pozval, naj Sloveniji zagotovijo previdnostno posojilo in se tako izognejo morebitni poznejši obsežnejši finančni pomoči naši državi. Po oceni IIF bi sicer slovenski vladi lahko med letošnjim letom in letom 2015 zmanjkalo med 9,3 in 11,8 milijarde evrov.

IIF, ki vključuje 450 največjih bank na svetu, med njimi tudi zasebne upnike Grčije, ki so, da bi rešili svoje naložbe, odigrali pomembno vlogo pri postavljanju pogojev Grčiji za njeno reševanje, je ocenil, da bi moral v Sloveniji posredovati stalni reševalni mehanizem ESM.

Slovenija mrzlično išče sredstva, s katerimi bi sanirala javne finance in dokapitalizirala banke, skromna pomoč državi pa bi slovenskim oblastem pomagala pri zadolževanju na obvezniškem trgu, so poudarili v IIF.

Po oceni IIF bi sicer slovenski vladi lahko med letošnjim letom in letom 2015 zmanjkalo med 9,3 in 11,8 milijarde evrov - odvisno od gospodarske aktivnosti oziroma globine krčenja bruto domačega proizvoda (BDP).

Če bi Slovenija izvedla agresivno privatizacijo, fiskalne reforme in bančno reformo ter hkrati prejela pomoč ESM, pa bi lahko obdržala dostop do kapitalskih trgov, so povedali na inštitutu. "Razpoloženje na obvezniškem trgu bi se ob zagotovitvi previdnostnega posojila izboljšalo," so zatrdili.

Z menicami se nam ni uspelo zadolžiti

Če bi previdnostno posojilo znašalo 10 milijard evrov, bi bilo glede na BDP še vedno mnogo nižje, kot je znašala finančna pomoč Grčiji, Irski, Portugalski in pred nedavnim Cipru, so spomnili.

V zvezi s Slovenijo v nadaljevanju omenja velik obseg slabih posojil, ki so se nakopičila pri slovenskih bankah, in globoko recesijo. Piše še, da se Sloveniji, ki je bila nekoč zelo zgledna nova članica unije, v torek z zakladnimi menicami ni uspelo zadolžiti za toliko, kot je upala.

Glavno sporočilo predsednice vlade Alenke Bratušek ob torkovem obisku Bruslja je sicer bilo: Slovenija bo svoje probleme rešila sama, špekulanti pa naj svoje ocene utemeljujejo z dejstvi in številkami, ne da zgolj ugibajo.

Komentarjev 5
  • franke 18:08 10.april 2013.

    BANDA NAJ VRNE KI JE POKRADLA.TUDI EVROPSKA. EŠTAVNOVA DOBI NA LETO 330.000 € PLAČE. PA TO SVET NI VIDU SAJ MORA MANJKAT DENAR.

  • pikijakob 14:23 10.april 2013.

    bo pa jj kaj posodil z ugodnimi obrestmi ;)

  • tralala 12:50 10.april 2013.

    Edini dosežem majerjeve vlade je podrta cestninska postaja, še večja finančna luknja in razdeljen narod. In seveda znižanje bonitetnih ocen zaradi izjav nekega Plešastega neuravnovešenca.