Slovenija
5816 ogledov

IJS predstavil zadnje projekcije širjenja covid-19 v Sloveniji

covid-19 Epa
Število dnevnih pozitivnih testov bo ob R= 1,3 med 50 in 350.
Ob skoraj 2.000 testih v soboto je bilo potrjenih 168 primerov okužbe s koronavirusom. Gre za zelo slabe podatke, saj je delež pozitivnih na koronavirus glede na izvedeno število testov kar 8,66 odstoten.

Koronavirus Slovenija Podatki za soboto: številke zelo slabe

Institut Jozef Štefan v Projekciji širjenja covid-19 v Sloveniji ugotavlja, da znaša reprodukcijsko število R 1,3 (podvojitveni čas 19 dni ob 3 uvoženih/dan) in je rahlo padlo, kar nakazuje, da se morebiti že pozna osveščanje medijev v zadnjem obdobju o pomembnosti doslednega izvajanja samozaščitnih ukrepov.

Če be bomo ustavili covid-19, bo on nas

"Če družba kot celota ne bomo uspeli bistveno zmanjšati širjenja covida z odgovornim ravnanjem vseh, ne vidimo razloga, zakaj razvoj epidemije ne bi sledil predstavljenim neugodnim krivuljam," ugotavljajo pri IJS. "Če epidemije ne bomo uspeli sami pravočasno ustaviti, nas bo ustavila ona, kajti naraščajoče eksponentne funkcije se ne da premagati. Epidemija bo začela pojenjati, če bo R<0,95 (ob 3 uvoženih/dan), kar lahko predvidoma dosežemo že z doslednim izvajanjem preprostih samozaščitnih ukrepov (če jih bomo izvajali vsi in vedno)."

Ocenjeno sedemdnevno povprečje efektivnega reprodukcijskega števila je R_ef_7dni=1,31 (včeraj 1,35) s podvojitvenim časom 18,8 dni (včeraj 16,9 dni). Ocenjeno sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila je R_7dni=1,29 (včeraj 1,33). Sedemdnevno povprečje uvoženih pozitivnih testov je približno tri uvožene/dan (prejšnji teden dva uvožena/dan).

 | Avtor:

Celotno prognozo si lahko preberete na spletni strani Instituta Jozef Stefan

"V napovedi za pozitivne teste in bolnice smo predpostavili, da bomo imeli tudi v prihodnje R=1,3 in 3 uvožene/dan," pišejo pri IJZ. "V tem primeru bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 50 do 350 okoli trenutne povprečne vrednosti 185, ki bo naraščala."

 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 07:23 05.oktober 2020.

    Te grafe in napovedi si vtaknite v danko :)

  • Ender3 22:03 04.oktober 2020.

    In ko, če, že vse vedo, potem ne rabimo novih ukrekov, saj se bo vse zgodilo po projekcijah. Vse kar pa edino vemo je, da je okužba nepredvidljiva, na katero pa še kako lahko uplivamo. Vse ostalo je psihiranje ljudi ...prikaži več s številkami. In tudi epidemiologija ni kaka ekzaktna znanost mnogi, brez te krize, sploh ne bi vedeli, da obstaja in s čim se ne/ukvarja.

  • francl12 21:58 04.oktober 2020.

    baba vankga ježe zdavnaj vedla kaj bo novembra, decembra...