Slovenija
10 ogledov

Ima grinto, da se dokaže

V Mladem forumu SD so kritični do ravnanja ministrice Radićeve. (Foto: Saša Desp
1/8
Žurnal24 main
"Praktičen in vizionarski človek" so besede, ki ju je za ministrsko kandidatko Darjo Radić uporabil premier Borut Pahor. Preostali kandidati naj bi ponudbo zavrnili.
Gospodarstvenike in nekdanje ministre smo povprašali o novi kandidatki. Vizjak: Radićeva pomeni kontinuiteto. Tajnikar: malemu gospodarstvu bo bolj naklonjena. Več o tem ...

Predsednik vlade pravi, da si na mestu gospodarskega ministra želi "nekoga, ki ne potrebuje učne ure na položaju ministra. Slovenija na tem položaju potrebuje močnega odvetnika naše ekonomije".

Radićeva je na predstavitvi povedala, da ima tudi podporo predhodnika Mateja Lahovnika. Pahor je priznal, da se je pogovarjal tudi z drugimi in za mnenje o Radićevi vprašal tako gospodarstvenike, od katerih je dobil "precej pozitivne odmeve", in zaposlene na ministrstvu, od katerih je izvedel, da je bila gonilna sila na ministrstvu že doslej. Sicer pa mu je všeč, ker "ima grinto, da se dokaže". Neuradno smo izvedeli, da so vsi preostali kandidati ponudbo zavrnili.

Čeprav je Pahor dejal, da si je Slovenija opomogla od "silnega padca BDP", je Radićeva na naše vprašanje, kakšna je njena ocena trenutne gospodarske situacije, odgovorila: "Situacija se umirja. A še vedno živimo v turbulentnih časih. Tudi v prihodnosti pričakujemo nihanja. Zato moramo takoj sprejeti ukrepe, ki bodo gospodarstvu pomagali, da postane konkurenčno."

V preteklosti je delala predvsem na področju turizma, na mestu ministrice pa se vidi kot ambasadorka slovenskega gospodarstva. "Že kot sekretarka sem se rada srečevala s podjetniki, predvsem s tistimi, ki imajo razvojne vizije. Vedno sem jim prisluhnila in iz njih črpala ideje za ukrepe, s katerimi jim lahko vlada pomaga pri uresničevanju razvojnih ciljev." Imena kandidata, ki bo zasedel njeno mesto, na ministrstvu še nimajo.

Hitijo pred počitnicami
Vlada si prizadeva, da bi mesto gospodarskega ministra zapolnila še pred poletnimi počitnicami, ki se začnejo konec tedna, in ne bi ponovila zgodbe z iskanjem kmetijskega ministra, ko je bilo mesto nezasedeno kar dva meseca. Državni zbor bo zato o kandidatki predvidoma glasoval še ta teden.

O Radićevi naj bi se pogovarjali tudi na današnji seji sveta stranke Zares. Na dnevnem redu so aktualna dogajanja v stranki, neuradno tudi vprašanje, ali naj Gregor Golobič še ostane predsednik. Radio Slovenija je danes poročal, da naj bi predsednik stranke ponudil svoj odstop.

Ženska izbira
Radićeva naj bi bila izbira ženskega dela stranke Zares, v katerega kvoto resor spada, kar nam je potrdila tudi vodja poslanske skupine Cveta Zalokar Oražem. "Ženske članice smo menile, da je Radićeva prava izbira za ministrico," nam je danes povedala Oražmova. Poslanec Franco Juri pravi, da ima Radičeva podporo večine stranke.

Včeraj smo že pisali, da dosedanja državna sekretarka gospodarskega ministra Mateja Lahovnika Darja Radić velja za resnejšo kandidatko za zasedbo izpraznjenega resorja kot Vasilij Prešeren, izvršni direktor za investicije v Siju, ki se je v zadnjih dneh prav tako omenjal kot eno najresnejših imen.

Pahor je do zdaj zamenjal že štiri ministre. Začelo se je z ministrico za lokalno samoupravo in regionalno politiko Zlato Ploštajner, na mesto katere je stopil Henrik Gjerkeš, nadaljevalo z ministrom za okolje Karlom Erjavcem, ki ga je nasledil Roko Žarić, kmetijskim ministrom Milanom Pogačnikom in ministrom za zdravje Borutom Miklavčičem. Zamenjala sta ju Dejan Židan in Dorjan Marušič. Na naslednika gospodarskega ministra Mateja Lahovnika še čakamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.