Slovenija
29 ogledov

"Imam debelo kožo in nisem žrtev"

Katarina Kresal. (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Katarina Kresal s hladno zadržanostjo sporoča, da se v tej koaliciji se ne da več delati. "Če do ponedeljka Pahor ne bo sprejel naših predlogov, odidemo iz koalicije," dodaja.

Predsednica stranke LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je v intervjuju za Dnevnikov Objetiv zatrdila, da ima politika smisel le, če imaš ideale. "Prav zaradi idealov bom ostala v politiki, čeprav od naslednjega tedna morda zgolj kot poslanka in predsednica stranke v opoziciji."

"Premierju smo jasno povedali, da v primeru, če do ponedeljka ne bo sprejel naših predlogov, odidemo iz koalicije," Kresalova odgovarja na vprašanje koliko dni LDS še namerava ostati v koaliciji.

 Leto in pol mandata, še nič izpeljano
"Ne moremo več skrivati, da stvari ne tečejo tako, kot bi morale. Tako je ugotovila tudi javnost, zato podpora vladi hitro pada," nadaljuje ministrica in dodaja, da so v vlado vstopili z jasno odgovornostjo za spremembe. "Zavezali smo se, da bomo delali drugače in bolje, kot je delala prejšnja vlada. Kar nekaj velikih reform je bilo napovedanih, od pomoči gospodarstvu po udarcih krize pa do zdravstvene reforme in racionalizacije javne uprave. Čeprav je za nami že leto in pol mandata, nič od tega še ni bilo izpeljano, zatrjuje.

Barbara Brezigar le vrh ledene gore
Kresalova odločno zatrdi, da generalna tožilka ni vzrok, ampak samo vrh ledene gore. Po njenih besedah so se ob vstopanju v vlado dogovorili, da LDS prevzame odgovornost za funkcioniranje pravosodja ter organov odkrivanja in pregona. "Na ministrstvu za notranje zadeve in ministrstvu za pravosodje smo v enem letu naredili več, kot je večina vlad naredila v celem mandatu."

Z ministrom Zalarjem nisva prišla v vlado zato, da bova sedela na svojih stolčkih, se vozila v lepih avtomobilih, se slikala. Tega ne potrebujeva. Prišla sva delat.
 

Več kot 50 odstotkov zadev, ki s policije pridejo na tožilstvo, ne gre naprej, obtičijo tam. Ob vsem tem pa je generalna državna tožilka, ki je pri svojem delu očitno pozabila, da je njena vloga voditi, organizirati, usposabljati, skrbeti za strokovno delo tožilstva, šla celo tako daleč, da je začela posegati v konkretne kazenske postopke in s tem prekoračila svoje pristojnosti ter kršila ustavo in zakon, dodaja.


Na vprašanje zakaj minister Zalar na vlado ni dal predloga za razrešitev Brezigarjeve, ministrica odgovarja, da je to sprenevedanje brez primere. "Minister Zalar je jasno povedal, da so podani pogoji za razrešitev in da jo bo predlagal. O razlogih je napisano poročilo na dvajsetih straneh."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Za vzgled naj si vzame Kosorjevo"

Ministrica je razočarana tudi, ker Pahor brezpogojno podpira tožilstvo, medtem ko tega ne kaže do policije in sodstva. "Ko smo enkrat dosegli to stopnjo, da se policija - seveda na podlagi usmerjanja tožilstva in sodnih odredb sodnika - upa poseči tudi v doslej nedotakljive cone, ko upa odkrito povedati, da se tudi med politiki dogajajo kazniva dejanja, bi bila takšna podpora predsednika vlade še kako pomembna. Če se namreč pri tem vidi omahljivost, bodo organi pregona dvakrat premislili, preden bodo to spet naredili,“ pravi. Pahorju predlaga, naj si za vzor vzame svojo dobro kolegico, hrvaško predsednico vlade Jadranko Kosor, ki je ob aretaciji bivšega podpredsednika vlade jasno dejala, naj pustijo policijo delati in naj je ne vlečejo v politična obračunavanja.

"Imam debelo kožo in nisem žrtev"
Na vprašanje, ali poskuša z izhodom iz koalicije ubežati aferam, ki jo spremljajo v zadnjem času, Kresalova odgovarja, da se nima za žrtev. "Imam precej debelo kožo in dobro sem vedela, da bom v politiki marsikomu trn v peti. To sprejemam in bom sprejemala tudi v prihodnje,“ pojasnjuje. Kot pravi, odločitev, da greš iz koalicije, ni lahka in stranke jo zelo težko sprejmejo; zato so sedeli dvanajst ur na seji sveta LDS. "Če pa bi hotela odstopiti zato, ker težko prenesem svinjarije, ki jih berem o sebi, bi to naredila pred dvema ali pred enim mesecem,“ dodaja.

"Imam občutek, da je v koaliciji per strank"
O možnosti velike koalicije, pa Kresalova pravi, da ima že danes občutek, da je v koaliciji pet strank. "A če me vprašate, ali ta pot pelje proti veliki koaliciji, mislim, da ne. Tudi če mi odidemo iz vlade, ima ta vlada še vedno 45 poslanskih glasov, če prištejemo še dva predstavnika manjšin, pa ima dovolj udobno večino, da lahko deluje, samo malo bolj bo morala biti disciplinirana navznoter.“ Kresalova obenem verjame, da odhod stranke iz koalicije, ne bo načel njene enotnosti, ker je stranka danes zelo homogena. "Smo daleč od stanja, v kakršnem smo bili pred tremi leti, ko nas je vsaka sapica premaknila,“ je prepričana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.