Slovenija
181 ogledov

Imamo največ sodnikov v EU

Dejan Karba na sodišču Anže Petkovšek
Imamo največ sodnikov v EU, po številu odvetnikov smo na repu.

V Sloveniji imamo največ sodnikov na sto tisoč prebivalcev v celotni EU, je pokazalo poročilo o stanju pravosodja v EU. Na Danskem jih imajo na primer le šest, v Franciji deset, v Avstriji manj kot dvajset, pri nas pa 46. 

Število sodnikov na 100.000 prebivalcev

Poleg tega, da imamo največ sodnikov, se tudi največ izobražujejo o pravu EU ali o pravu druge države članice. Pri nas se je vsak sodnik udeležil v povprečju 1,6 izobraževanja, v Avstrji ni šlo na izobraževanje niti pol sodnikov, v Nemčiji in na Hrvaškem pa niti deset odstotkov. 

Ogromno administrativnih zadev

Imamo pa tudi največji pritok civilnih, gospodarskih in administrativnih zadev v celotni EU. Na sto tisoč prebivalcev jih je bilo 45, na Danskem in v Avstriji okrog 40, medtem ko jih je v Italiji sedem in v Nemčiji le pet. 

Če izključimo administrativne zadeve, smo v povprečju, saj na leto pridejo tri civilne in gospodarske zadeve na sto prebivalcev, na Hrvaškem skoraj pet, v Nemčiji pa manj kot dve, v Avstriji pa sicer le malo več kot ena. 

Število odvetnikov na sto tisoč prebivalcev

Po številu odvetnikov na sto tisoč prebivalcev je Slovenija pri repu, za nami je le pet držav. Pri nas jih je 70 na sto tisoč prebivalcev, v Avstriji in na Hrvaškem okrog sto, v Nemčiji dvesto, v Luksemburgu, ki je rekorder, pa kar 400. 

Tristo dni za rešitev na prvi stopnji, v Avstriji pol manj

Pravdne in gospodarske zadeve na prvi stopnji slovenski sodniki rešijo v tristo dneh, kar državo postavlja na 15. mesto po hitrosti (podatki so za 23. držav EU). V Italiji reševanje spora na prvi stopnji traja dvaktar toliko, v Avstriji pa več kot pol manj. So pa naša sodišča precej hitra pri reševanju administrativnih zadev. 

Za sodišča da vsak državljan 80 evrov na leto 

Po stroških za sodišča smo na petem mestu v EU, za sodišča pa namenimo skoraj 80 evrov na državljana, v Avstriji in Nemčiji na primer skoraj sto, na Danskem in na Hrvaškem pa nekaj več kot 40 evrov na državljana.

Stroški za sodišča kot odstotek BDP

Po deležu BDP, ki ga namenimo za sodišča, pa smo na prvem mestu skupaj z Bolgarijo in Veliko Britanijo (0,6 odstotka BDP), ta delež je na primer v Avstriji pol manjši.

Komentarjev 9
  • Janez_53 09:18 12.marec 2015.

    Tvoji starši so tudi iz bivšega sistema. In kaj potem?

  • dragec 19:53 10.marec 2015.

    A...ne.....saj dobro veš, da mislim na SSDSS

  • Kranjica 15:48 10.marec 2015.

    @dragec - Da se razumemo, saj misliš SMC, kaj ne?