Slovenija
11 ogledov

Imamo novega ministra?

Kandidat za novega kmetijskega ministra, Dejan Židan, je na fotografiji prvi z l Žurnal24 main
Premier Borut Pahor je s predsednikom uprave skupine Panvita, Dejanom Židanom dosegel načelen dogovor za sodelovanje v vladi na položaju ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Informacijo so poslali iz Pahorjevega kabineta. Če bo Židan dobil ustrezno podporo, bo Pahor kandidaturo v Državni zbor poslal do konca tedna.

Dejan Židan je za Žurnal24 povedal, da se je danes s Pahorjem sestal prvič, prej sta se nekajkrat pogovarjala le po telefonu.

Na podano povabilo sem zbral dovolj poguma in se odločil, da bom izziv sprejel. Tudi zato, ker menim, da je kmetijstvo tako pomemben resor, da enostavno ne more biti toliko časa brez ministra,“ je povedal Židan in dodal, da bo v primeru potrditve za kmetijskega ministra med prioritete uvrstil postavitev enotnejšega cilja panoge in poenostavitev birokratskih postopkov.

Konec tedna v parlamentu
Pahor bo Židana v sredo najprej predstavil predsedstvu Socialnih demokratov in do konca tedna še kolegiju predsednice in predsednikov strank koalicije. V kolikor bo kandidat dobil podporo predsedstva Socialnih demokratov in kolegija, bo njegova kandidatura poslana v potrditev Državnemu zboru konec tega tedna.

Pahor pričakuje, da bo po vseh potrebnih postopkih in predstavitvah, kandidatura in imenovanje Dejana Židana opravljena na majski seji državnega zbora.

Kdo je Dejan Židan?
Magister Dejan Židan je 43-letni strokovnjak, ki je leta 1992 zaključil študij na Veterinarski fakulteti. Podiplomski magistrski študij je pričel v študijskem letu 1996/97 in ga uspešno zaključil decembra 1999.

Njegova prva zaposlitev je bila v Oddelku za reprodukcijo Živinorejsko veterinarskega zavoda za Pomurje v Murski Soboti, kjer je opravljal pripravništvo.

Avgusta 1995 je nastopil delo na Veterinarskem zavodu Slovenije, Oddelku za reprodukcijo območne enote Murska Sobota. Ukvarjal se je predvsem z reprodukcijo prašičev. Od leta 2000 je poleg dela v Oddelku za reprodukcijo opravljal še naloge koordinatorja in nato vodje območne enote v Murski Soboti.

Od maja 2003 je kot član vodstva KG Rakičan d.d. in od januarja 2007 kot predsednik uprave Skupine Panvita, KG Rakičan d.d. sodeloval pri izgradnji slovenske kmetijske in živilsko-predelovalne verige, ki obsega dejavnosti od poljedelstva, proizvodnje krme, reje prašičev in perutnine do klavniške ter živilsko-predelovalne industrije in proizvodnje »zelene« energije.

Konec leta 2003 je bil kot zunanji sodelavec ljubljanske Veterinarske fakultete izvoljen v naziv strokovnega sodelavca za področje zdravja in razmnoževanja prašičev. Maja 2007 je bil ponovno imenovan za člana sveta za živinorejo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Junija 2007 mu je senat Fakultete za kmetijstvo Univerze v Mariboru podelil naziv gostujoči strokovnjak Fakultete za kmetijstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.