Slovenija
29 ogledov

"Imamo znanje, da zgradimo še več"

Jadrnica Salona 37, narejena pri Seawayu, je postala jadrnica letošnjega leta ta Žurnal24 main
Japec in Jernej Jakopin zavračata očitke in poudarjata, da si bosta prizadevala za rešitev Seawayevega znanja

Ob insolventnosti in grozečem stečaju Seawaya sta se z izjavo za javnost oglasila njegova ustanovitelja Japec in Jernej Jakopin. Poudarila sta, da je njuno prizadevanje usmerjeno v to, da se ustvarjalna in inovativna energija,  podprta z izjemnim položajem na trgu ne izgubita. "Podjetje je pred stečajem, delo so izgubili številni delavci, in grozi nevarnost, da se znanje in infrastruktura razpršita," sta zapisala v sporočilu za javnost, s katerim želita odgovoriti na očitke o nepravilnosti v poslovanju družbe.

Kot poudarjata, je podjetje hitro raslo do nastopa gospodarske krize konec 2008, ki je v evropski navtiki do sedaj povzročila 70 odstotni padec prodaje. "Seaway je bil prisiljen - z veliko izgubo - prodati novozgrajeno ladjedelnico v Tržiču v Italiji," sta zapisala. Strategija izhoda iz težav je bila osnovana na razvoju lastnega “protikriznega” izdelka in linije Greenline, preusmeritvi v še v druge industrije, ki so povezane s kompozitnimi materiali, in osvojitvi izvenevropskih trgov na razvojnem področju. "Obenem smo se odločili za investicijo v razvojni center v Puconcih, kjer bi s pomočjo evropskega projekta ustvarili bazo za nadaljni razvoj," sta zapisala. "Vsi štirje projekti so zahtevali velike investicije, ki so bile planirale na obstoječi podpori bank. Zaradi kriznih težav na bančnem področju v Evropi in še posebej v Sloveniji je bila ta podpora manjša od načrtovane."

V zadnjem času sta bila obveščena tudi o sumih nepravilnosti v poslovanju družb v skupini, ki naj bi z oškodovanjem bistveno prizadele njeno likvidnost. "Kljub temu, da je imelo podjetje pred seboj velik nabor naročil, lastniki na žalost nismo bili zmožni zagotoviti potrebne dodatne likvidnosti in oslabljeno podjetje je izgubilo zaupanje kupcev," trenutno stanje pojasnjujeta brata.

Jamčila z osebnim premoženjem

"V zadnjem času prihaja do pogostih poskusov najine diskreditacije, neresničnih informacij, kot so recimo navedbe, da sva ustanovitelja podjetij Seaway Sh59 ali Seaway OC57, in onemogočanja najinega dela za podjetje," sta opozorila in dodala, da sta od sredine leta 2012 za vse za kredite podjetij skupine Seaway jamčila s svojim osebnim premoženjem in podjetju posodila svoje prihranke.

Kot sta zatrdila, od maja 2013 do danes za svoje delo in z njim povezanimi stroški nista dobila plačila, od septembra lanskega leta po spremembi v nadzornih svetih obeh podjetij pa sta bila sploh izločena od upravljavskega, poslovnega in strokovnega dela skupine Seaway.

Komentarjev 1
  • dragec 08:50 04.februar 2015.

    Kdo bo plačal halo v Puconcih??????