Slovenija
222 ogledov

"Imate majhnega otroka?"

Slika je simbolična. (Foto: istock) Žurnal24 main
"Ali ste v postopku deložacije?" je bilo eno izmed vprašanj, na katera je morala odgovoriti naša bralka na razgovoru za zaposlitev. Taka vprašanja niso dovoljena, opozarja informacijska pooblaščenka.

"Pred samim razgovorom sem morala izpolniti vprašalnik na treh straneh z nenavadnimi vprašanji," je v pismu zapisala zgrožena bralka. In dodala: "Med drugim sem morala zapisati tudi davčno, matično številko in številko transakcijskega računa. Vprašanja, ki so sledila, so bila  bizarna: ali ste v postopku deložacije, ali imate otroka, mlajšega od sedmih let, ali imate kakršnokoli obliko invalidnosti ... Šokirana sem, ali bodoči delodajalec lahko od mene zahteva takšne podatke?"

Brez odgovora
Bralka je bila na razgovoru za zaposlitev v trgovini z oblačili New Yorker. Za pojasnila smo poklicali v trgovino, a se nam ni javil nihče.

Takih podatkov ne smejo zahtevati
Uspeli pa smo dobiti odgovore na vprašanje, kakšne informacije sploh lahko od nas zahteva delodajalec. Iz pisarne informacijske pooblaščenke so nam sporočili, da "delodajalec lahko od kandidatov zahteva samo tiste osebne podatke, ki so v neposredni zvezi s sklenitvijo delovnega razmerja na razpisanem delovnem mestu".

Tako ne smejo zahtevati podatkov o družinskem oziroma zakonskem stanu, podatkov o nosečnosti, načrtovanju družine oziroma drugih podatkov, če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem.

"Delodajalec tudi ne sme pogojevati sklenitve pogodbe o zaposlitvi s pridobitvijo zgornjih podatkov ali z dodatnimi pogoji v zvezi s prepovedjo nosečnosti ali odlogom materinstva ali z vnaprejšnjim podpisom odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca," so še zapisali.

Davčna številka in številka računa šele ob zaposlitvi
Podobno so nam odgovorili tudi iz enega izmed največjih spletnih ponudnikov del, Moje delo. Po besedah direktorja Aleša Zaletela delodajalec pri procesu zaposlovanja ne sme diskriminirati po spolu, spolni usmerjenosti, starosti, nacionalnosti ...

"In v kolikor delodajalec zahteva odgovore na taka sporna vprašanja, tvega potencialne tožbe zoper diskriminacijo pri zaposlovanju," je povedal Zaletel.
 
Dodal je, da kandidatu, ki pride na razgovor, ni treba dajati davčne številke in številke osebnega računa, dokler delodajalec z njim ne sklene pogodbe o zaposlitvi.

Delodajalec lahko preizkusi vaša znanja

Lahko pa, po besedah delovnega inšpektorja Boruta Brezovarja, delodajalec pri zaposlovanju preizkusi znanja oziroma sposobnosti kandidatov za opravljanje dela.

Vendar sme od kandidata zahtevati le predložitev dokazil o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela in ga obvestiti o vseh njemu znanih dejstvih, pomembnih za delovno razmerje kot tudi o njemu znanih drugih okoliščinah, ki ga kakorkoli onemogočajo ali bistveno omejujejo pri izvrševanju obveznosti iz pogodbe, ali kadar lahko ogrožajo življenje ali zdravje oseb, s katerimi pri izvrševanju svojih obveznosti prihaja v stik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.