Slovenija
2548 ogledov

Imate idejo za grb in zastavo?

Plaža v Ankaranu Žurnal24 main
Občina Ankaran je prejšnji teden objavila javni anonimni natečaj za oblikovanje občinskega grba in zastave.

Prijave je mogoče oddati do 30. aprila, najboljši trije predlogi po izboru strokovne komisije pa bodo tudi finančno nagrajeni. O končni izbiri občinskih simbolov bodo odločali občani z glasovanjem.

Izbira novega grba in zastave je priložnost, da se Občina Ankaran predstavi kot obmorska, sredozemska, do narave odgovorna in trajnostno naravnana občina, ki jo odlikujeta naravna in kulturna dediščina ter kultura odprtosti, izhaja iz razpisa, objavljenega na spletni strani občine.

Kot izhodišča za oblikovanje grba lahko služijo naravne in kulturne znamenitosti, ki se nahajajo na območju občine, pa tudi zgodovina in dejavnosti na njenem ozemlju.

Namen natečaja je pridobiti nove, sveže in neobremenjene idejne rešitve o tem, kako naj se občina predstavlja navzven in kako naj se (simbolno) razlikuje od drugih občin. K oddaji predlogov želijo spodbuditi tudi čim več občanov, zato za sodelovanje ni potrebno predložiti rešitev v digitalni obliki ali izdelati priročnika celostne grafične podobe. Mora pa prijavitelj predložiti idejno rešitev v pisni obliki.

Izvirnost, nezamenjljivost

Strokovna komisija bo idejne rešitve grba in zastave ocenjevala na podlagi meril lahke prepoznavnosti (izraznosti) vsebinskih izhodišč in nezamenljivosti, izvirnosti, vsestranske uporabnosti in enostavne zapomnljivosti.

V prvi fazi bo komisija izbrala tri idejne rešitve, v drugi fazi pa bodo med njimi izbirali občani. Idejne rešitve, ki jih bo izbrala komisija, bodo namreč javno objavljene, občani pa bodo izrazili podporo posamičnemu predlogu z glasovanjem. Izbrana bo tista idejna rešitev, ki bo prejela največ glasov občanov.

Občani bodo glas oddali z izpolnitvijo glasovnice, ki bo skupaj s tremi predlaganimi idejnimi rešitvami objavljena v občinskem glasilu Amfora in na spletni strani občine.

Najmlajšo slovensko občino je leta 2011 ustanovilo ustavno sodišča, ankaranska občina pa je nato zaživela z zadnjimi lokalnimi volitvami leta 2014, ko je tudi dobila občinske organe.

Komentarjev 3