Slovenija
94 ogledov

Imate Windows 7? Za vas ni več pomoči.

Windows 7 Wikipedia
Še vedno poganjajo polovico svetovnih in slovenskih računalnikov, a Windowsi 7 so na smrtni postelji. Microsoft jim je namreč odtegnil posodobitve.

Pred dnevi ste si lahko na svoje računalnike naložili poslednjo zastonjsko posodobitev za Windowse 7, operacijski sistem, ki je daleč najbolj priljubljen po uporabi. Microsoft je najavil, da sistema odslej ne bo več posodabljal, če boste imeli kakršnekoli težave zaradi njihovega delovanja, bo potrebno pomoč plačati, poroča CNet. Leta 2020 pa bo dokončno prenehala kakršnakoli podpora takratnim vztrajnikom na sedmici. K sreči pa bo vse to obdobje Microsoft objavljal nujne popravke v primerih, ko bo odkril nevarne varnostne luknje. 

Ker se je pričela ponavljati zgodba z različico Windows XP, ko je večina uporabnikov vztrajala na že nemarno starem sistemu še tudi potem, ko sta bili na trgu že verziji Vista in 7, so se pri Microsoftu očitno odločili tokrat precej pohitriti prehod na najnovejšo generacijo Windowsev 8 (8.1) oziroma na prihajajočo naslednjo generacijo 10, ki bo serijsko na voljo verjetno v drugi polovici leta. Natančnejši datum bodo pri Microsoftu sporočili čez teden dni. Zanimivo so pri Microsoftu šele lani ukinili svojo podporo XP-jem, ki so bili predstavljeni leta 2001.

Po osovraženi Visti so bile pravi balzam

Sistem Windows 7 je star "šele" dobrih pet let. Zaradi nepopularne različice Vista so Windows 7 zelo hitro pridobile na priljubljenosti, saj so se izkazale za stabilen in prijazen sistem. Prav radikalizacija v marsikaterem pogledu, ki jo je s seboj prinesla različica 8, je verjetno kriva, da kar polovica oziroma okoli 650 milijonov svetovnih uporabnikov računalnikov po podatkih Net Applications vztraja na Windows 7.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:40 15.januar 2015.

    sej največ te itak antivirusn zaščit. sam morš met dobrga.

  • 42 13:33 15.januar 2015.

    Ne panike zganjat. Ukinja se "mainstream" podpora, ki se je npr. pri Windows XP končala že aprila 2009. Podaljšana podpora t.i. "extended support " pa bo za Windows 7 trajala do januarja 2020.