Slovenija
22 ogledov

Ime Uniteda, logotip Continentala

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Ameriški letalski družbi United Airlines in Continental Airlines se bosta združili. Nastala bo največja letalska družba na svetu.

Nova letalska družba bo ohranila ime United, imenovala se bo United Airlines, sedež pa bo imela v Chicagu. Letala bodo obarvana v barve in logotip Continentala.

Združitev je vredna okoli tri milijarde ameriških dolarjev, največja letalska družba pa bo prehitela Delto Air Lines. V obeh podjetjih je trenutno zaposlenih 86 tisoč oseb. Čeprav se zdi, da je United vladajoč partner, združitev opisujejo kot "združitev enakovrednih". Po pričakovanjih naj bi bila združitev končana v zadnjem letošnjem četrtletju.

Novo podjetje bo vodil Jeff Smisek, sedanji prvi mož Continetala, ki bo imel izvršilno vlogo, Glenn Tilton iz Uniteda pa bo predsednik brez izvršilne funkcije.

Letno naj bi družba prepeljala več kot 144 milijonov potnikov na 370 destinacijah v 59 državah.

Največje letalske družbe na svetu
1. American Airlines
2. United Airlines
3. Delta Air Lines
4. Air France
5. Continental Airlines
6. Lufthansa
7. Southwest Airlines
8. British Airways
9. Northwest Airlines
10. Emirates

Obe družbi se soočata z izgubo
Matična družba Uniteda je v prvih treh mesecih letošnjega leta zabeležila 82 milijonov dolarjev, lani pa je bilo izgube za dobro milijardo dolarjev. V lanskem letu je imel Continental 282 milijonov dolarjev izgube.

Po dogovoru bodo Unitedovi delničarji lastniki okoli 55 odstotkov skupne družbe, preostali delež pa si bodo razdelili Continentalovi delničarji. Po dogovoru bodo Continentalovi delničarji za svojo delnico dobili 1,05 delnice Uniteda. Družba bo imela tudi 21-odstotni tržni delež na ameriškem letalskem trgu.

Skupna družba naj bi imela na letni ravni okoli 29 milijard dolarjev prihodkov od prodaje, do leta 2013 pa naj bi po pričakovanjih letno ustvarila med milijardo in 1,2 milijarde dolarjev čistega dobička.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.