Slovenija
260 ogledov

Imeli bi psihologa, ki zna več jezikov in še programirati

Oglas za delo Žurnal24 main
Delodajalec ponuja 800 evrov bruto plače psihologu, ki obvlada upravljanje s človeškimi viri, tri jezike in programiranje. Mladi Plus: Neprimerno in žaljivo.

"Za dobro jutro! ‪#‎not‬ (Za 800 evrov BRUTO se išče psiholog, ki obvlada upravljanje s človeškimi viri, makedonščino, bolgarščino, srbohrvaščino, angleščino in - programiranje!)," so ob eni od objav na zavodu za zaposlovanje napisali na FB strani sindikata Mladi Plus. V neto plači to pomeni okoli 600 evrov. 

Neprimerno in žaljivo

Pri sindikatu Mladi Plus menijo, da je oglas za delo izjemno neprimeren ter žaljiv do delavcev, predvsem mladih. "Šlo naj bi za poklic kadrovsega menedžerja/menedžerke, pri čemer pa se zahteva tako formalna izobrazba iz psihologije ter znanje cele kopice tujih jezikov; poleg slovenščine in angleščine še makedonščino, bolgarščino ter srbo-hrvaščino," pouarjajo na sindikatu. "Poleg tega pa naj bi kandidat/kandidatka morala znati še programirati. To je enostavno absurd, za delo pa je predvideno precej nizko plačilo - pol manjše od povrpečne plače."

Verjetno prirejen

V sindikatu sicer ocenjujejo, da obstaja velika verjetnost, da je oglas prirejen za točno določeno osebo, za katero delodajalec pričakuje, da se bo zanj izdalo enotno dovoljenje za delo in prebivanje, ter bo na osnovi vseh pogojev, podanih na razpisu, pridobil soglasje ZRSZ. "Kljub temu se bojimo, da se bo gotovo našel (še) kdo, ki se bo na oglas odzal," pravijo v sindikatu. "Trenutno je še vedno malo zaposlovanja ter velika stopnja brezposelnosti, predvsem med mladimi, kar mlade sili v to, da so praktično pripravljeni sprejeti kakršnokoli delo. Po raziskavah smo mladi najbolj fleksibilna delovna sila na trgu dela, saj smo bolj pripravljeni vzeti nižje plačilo, vzeti delo, ki ne ustreza naši poklicni izobrazbi oz. področju za katerega smo se izobraževali, delo na katerem so potrebna dodatna izobraževanja in usposabljanja, delo v atipičnih oblikah (nočno, izmensko, ob vikendih) ter delo, ki je bolj oddaljeno od našega kraja bivanja." 

Ocenjujejo, da je omenjena plača absolutno nespoštljiva. "Plača mora biti vedno primerna in dostojna, taka, ki odraža obseg dela, odgovornosti pri delu, upoštevajoč vrsto dela ter seveda tudi stopnjo izobrazbe," poudarjajo pri Mladi Plus. "V tem primeru je predlagana plača pol manjša od povprečne mesečne plače v Sloveniji. Glede na obseg dela pa gre očitno za vsaj dvakratnik povprečnih delovnih nalog in potrebnih znanj."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Žurnalček 14:25 18.februar 2016.

    Gre za izigravanje zaposlovanja tujecev ! Pri tem je kriv Zavod , ker če nekdo išče delavca z Uni. dipkomo , mora zraven dodati tudi plačo v višini , ki je predpisana za takšno izobrazbo !

  • malonaokoli 09:29 18.februar 2016.

    zanimivo da tudi v Mohamedanskih državah tujci predložijo ob vstopu delovno potrdilo do kdaj imajo veljavno pogodbo in do tistega dne dobijo tudi vizo...seveda pa mora biti podpisnik njihov državljan oz podjetje...nobeden posel s tujci ne gre mimo njihovega državljana oz.d.o.o.

  • malonaokoli 09:24 18.februar 2016.

    takole se pa multi-kulti v Sloveniji integrira