Slovenija
30 ogledov

Imeli boste lahko dva potna lista

Žurnal24 main
Vlada je na seji sprejela predlog zakona o osebni izkaznici in novelo zakona o potnih listinah. Po novem boste tako lahko pridobili dva potna lista.

Dva potna lista, ki ju uvaja novela zakona o potnih listinah, naj bi državljanu omogočila možnost potovanja tudi v času, ko pridobiva vizum. Prav tako naj bi olajšala potovanja tistim, ki imajo v svojem potnem listu vstopni žig države, ki je moteč pri vstopu v drugo državo. Drugi potni list bo državljan lahko dobil le izjemoma.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Predlog zakona o osebni izkaznici je vlada sprejela zato, ker je spodletel poskus za izdelavo elektronskih osebnih izkaznic, ki jih predvideva zdaj veljavni zakon. V ta namen je ministrstvo za notranje zadeve izvedlo mednarodno javno naročilo za izbor izdelovalca elektronskih osebnih izkaznic, ki pa je zaradi previsokih ponudb spodletel.

Zakon sicer med drugim uvaja še možnost naznanitve pogrešitve osebne izkaznice na diplomatskem predstavništvu in konzulatu RS v tujini ter pridobitev osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70. letu starosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.