Slovenija
147 ogledov

"Imeli so srečo, da se ni končalo tragično"

Koseški bajer, gasilci, vaja S. H. H.
"Če bi katerega od ponesrečencev potegnilo pod led, bi se lahko končalo tudi tragično," po včerajšnjem reševanju na Koseškem bajerju pravi gasilec Ljubljanske gasilske brigade. "Seveda je tako reševanje stresno, vendar to je pač naše delo," dodaja.

Koseški bajer, gasilci, vaja | Avtor: S. H. H. S. H. H.
"Da so ljudje včeraj šli na ta led, je bilo precej neodgovorno dejanje in imeli so veliko srečo, da se ni izteklo drugače," pravi Tomaž Pavlovič, gasilec Ljubljanske gasilske brigade, ki včeraj pri reševanju moškega iz Koseškega bajerja sicer ni sodeloval, je pa bil danes s skupino kolegov na Koseškem bajerju, kjer so po včerajšnjem dogodku izvedli reševalne vajo. "Ja, vajo izvajamo zaradi včerajšnjega dogodka, sicer pa se usposabljamo vsakodnevno."

Že nocoj ponovno na zadolžitvi

Koseški bajer | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Gasilci, ki so včeraj sodelovali v reševalni akciji, so danes čez dan prosti. Vsi se počutijo dobro, ponovno bodo na zadolžitvi zvečer. "Gotovo je tako reševanje stresno, vendar, to je naše delo," pravi Pavlovič. "Včerajšnjo akcijo so zelo uspešno izpeljali. Do Koseškega bajerja iz Bežigrada potrebujemo pet minut, oblečemo se na poti, pripravimo opremo, takoj, ko prispemo, se akcija začne."

Otroka mama rešila sama

V Koseški bajer so, ko se je vdrl led, včeraj padli trije ljudje, 53-letni moški ter ženska z dveletnim otrokom. Otroka je ženska sama uspela odriniti iz vode, njo so domačini. Gasilcema, ki sta se prva odpravila reševat moškega brez deske, se je prav tako vdrl led in sta v vodo padla tudi sama.

"Nevarnosti za gasilce ni bilo"

"V bistvu to ni bilo pričakovano, se pa je zgodilo. Vendar to za gasilce ni bilo nevarno, saj so bili primerno opremljeni. S to opremo bi lahko bili v vodi, ki ima tukaj temperaturo okoli ledišča, brez nevarnosti kakšno uro," ocenjuje Pavlovič.

Skupina gasilcev, ki je posebej usposobljena za reševanje iz vode, na vodi in na ledu, ima za to tudi posebno reševalno suho obleko, v kateri, če padejo v vodo, ostanejo suhi, na sebi imajo tudi rešilne jopiče, ki jih držijo nad vodo, čelado in svetilko.  Podobne reševalne akcije izvajajajo enkrat do dvakrat na leto.

Koseški bajer, gasilci, vaja | Avtor: S. H. H. S. H. H.

Ponesrečenca ob padcu lahko potegne pod led

"Navečja nevarnost je podhladitev, druga nevarnost je možnost, da ponesrečenca, ko pade v vodo potegne pod led in ne najde več izhoda na površje." razlaga Pavlovič. Koseški bajer, ki je globok do tri metre, je sicer stoječe jezero, zato je možnost, da bi poškodivanca potegnilo pod led, manjša. Kljub temu je padec v ledeno vodo lahko usoden.

Reševelac se lahko kmalu sam znajde pod vodo

"Izhod iz vode je izjemno težak, posebej, če ni ničesar trdnega, česar bi se lahko oprijel, torej, če ni trdega ledu. Če ima človek na sebi težka oblačila, ki se napijejo vode, kot je denimo bunda, je najbolje, da jo odvrže. Nato naj se skuša oprijeti trdega dela, leže na trebuh in se počasi izvleči. Če je kdo v bližini, mu lahko ponudi kos oblačila, vejo ...nikakor pa ne skuša, posebej, če se je nesreča zgodila na sredini jezera, sam priti do ponesrečenca in ga kontaktno reševati, saj bo sam prej kot slej pod vodo."

Komentarjev 1
  • lorelai_lee 15:29 26.januar 2016.

    ...pa kako si lahko tako ubrisan, da pri 5-ih stopinjah plusa vlečeš otroka in dojenčka z vozičkom po zmrznjenem jezeru...konec dober, vse dobro...ampak vseeno, malo zdrave pameti ne bi škodilo...