Slovenija
191 ogledov

Imenovan je bil zakonito

Borut Novak, ki je zdaj vršilec dolžnosti, bi direktor občinske uprave lahko pos Žurnal24 main
Borut Novak. Preverili smo namig o njegovem nezakonitem imenovanju.

"Po mnenju pravnih strokovnjakov je Alojzij Muhič nezakonito imenoval Boruta Novaka za vršilca dolžnosti (v. d.) direktorja občinske uprave, ker Novak ni bil zaposlen na občini za nedoločen čas oziroma ni pridobil statusa javnega uslužbenca," nam je namignil anonimni bralec.

Razpis za direktorja
Do danes. Trinajstega januarja je bil objavljen javni tečaj za direktorja občinske uprave, rok za prijavo je bil osem dni, torej bo danes znano, ali se je poleg Novaka, sedanjega vršilca dolžnosti, prijavil še kdo. Kandidati bodo o izboru obveščeni v 15 dneh od objave razpisa.

"V skladu z zakonom"
Namig smo preverili v kabinetu župana Muhiča, kjer so nam povedali le, da je Novak v. d. direktorja občinske uprave v skladu z zakonodajo na podlagi 83. člena zakona o javnih uslužbencih (ZJU).

Smo pa zato obširnejšo obrazložitev pridobili na ministrstvu za javno upravo, kjer so nam povedali: "Za v. d. direktorja občinske uprave je lahko imenovana oseba, ki izpolnjuje pogoje za položaj direktorja občinske uprave, ni pa pogoj, da je zaposlena na občinski upravi za nedoločen čas. Za imenovanje na položaj direktorja pa mora biti oseba izbrana na javnem natečaju."

V 83. členu ZJU sicer piše, da v času od sprožitve natečajnega postopka do imenovanja novega uradnika na položaj lahko brez javnega natečaja največ šest mesecev naloge na tem položaju opravlja vršilec dolžnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.