Slovenija
42 ogledov

Imenovana deseta slovenska vlada

nova vlada 10-02-2012
1/12
Žurnal24 main
Nova vlada je potrjena – deseta slovenska vlada in druga Janševa. 50 poslancev je glasovalo za, 10 proti. Proti so bili vsi poslanci Socialnih demokratov, poslanci Pozitivne Slovenije pa so se glasovanja vzdržali. Za vlado sta glasovala tudi poslanca obeh narodnostnih manjšin.

Kot je pojasnil novi predsednik vlade Janez Janša, bo mandat težak, česar se ekipa tudi zaveda, a vsi skupaj tudi vedo, zakaj so sprejeli izziv. Ponovil je, da je glavni izziv te vlade, da Slovenija izide iz krize. "To je dejansko protikrizna vlada in ekipa," je dejal Janša. Po njegovih besedah se tudi zavedajo, da nekatere stvari, ki bi bile morda v drugih, "bolj normalnih časih v ospredju, zdaj pač ne bodo", a se bodo trudili, da "tudi zdaj nič ne bo ostalo pozabljeno".

"Koalicijska pogodba je za nas zakon, ni pa beton, ki ga ne bi mogli spreminjati," je dejal. Sicer pa koalicijo sestavlja pet strank, ki imajo tudi nekatere različne interese in mnenja. Zato je v koalicijski pogodbi tudi določilo, da jo je možno spreminjati ob soglasju vseh partnerjev, je dejal.

"Zmanjkala" dva glasova podpore

Za novo vlado so glasovali (skoraj) vsi poslanci iz vrst koalicijskih strank. Glas predsednika Državnega zbora, Gregorja Viranta, se ni zabeležil oziroma je iz podatkov razvidno, kot da se je glasovnja vzdržal. Za javnost pa je že pojasnil, da je šlo zgolj za tehnično napako. Med poslanci in poslankami, ki niso glasovali, je sicer tudi Iva Dimic iz stranke Nova Slovenija (NSi).

Treba bo pljuniti v roke

"Zahvaljujem se za današnjo precej pozitivno razpravo, hvala tudi Pozitivni Sloveniji, ki se je odpovedala večini razprave, tako da lahko že danes začnemo z delom," je v zaključnem govoru dejal Janez Janša. Že danes se bo namreč prvič sestala nova vlada in se lotila dela.

Da bo treba takoj pljuniti v roke, je povedal že v uvodnem govoru. "Na začetku mandata te vlade ni pričakovati nič spektakularnega, le trdo delo," je dejal Janša.

"Soočiti se bo treba z realnostjo," pravi. "V rebalansu proračuna za letos moramo zmanjšati porabo za deset odstotkov," dodaja. Če se to komu zdi veliko, naj si ogleda, kaj so naredili v drugih državah – tudi do 30 odstotkov ljudi v javni upravi so odpustili, opozarja Janša. Pravi tudi, da je dolg Slovenije večji, kot je prikazano v javnosti: "Govori se, da naj bi bil naš dolg na 44 odstotkov letnega bruto domačega proizvoda v lanskem letu. To je morda delno resničen podatek za konec tretjega trimesečja. Lansko leto smo zelo verjetno končali bližje 50 odstotkom kot 49, daleč od 44. Razlika teh 5 ali 5,5 odstotne točke pa je dve milijardi evrov."

Konec nacionalnega interesa

"Naše okolje je sovražno do tujih investicij. Državljanom moramo jasno povedati, da bo recesija večja, če teh investicij ne bo. Treba je opraviti z iluzijo, da lahko Slovenija preživi sama kot zaprta ekonomska skupnost pod krinko nacionalnih interesov," glede tujih investicij pravi Janša.

Kot pravi, se moramo zavedati, da živimo v 21. stoletju in da moramo sodelovati z drugimi državami. Kritiziral je tudi vse tiste, ki so ocenili, da se ameriški veleposlanik v Sloveniji vmešava v sestavljanje slovenske vlade. Med drugim sta na neprimernost ravnanja ameriškega veleposlanika opozorila tudi predsednik republike Danilo Türk in predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik.

11 kandidatov in ena kandidatka

Na ministrski listi je 11 kandidatov in ena kandidatka za ministrico.

V novi vladi, ki ima šest ministrov manj kot vlada Boruta Pahorja, ima SDS štiri ministrstva, po dve pa Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi. Novi predsednik vlade Janez Janša bo primopredajo z odhajajočim predsednikom vlade Borutom Pahorjem opravil že danes, prav tako danes pa bo tudi že prva seja nove vlade.

Komentarjev 62