Slovenija
23 ogledov

Imenovana nova ustavna sodnica

Mnenja o kandidatih za US so pogosto deljena. Žurnal24 main
DZ je na tajnem glasovanju za novo ustavno sodnico potrdil le Marto Klampfer, ki je tudi že prisegla, preostali trije kandidati niso dobili zadostne podpore.

Poslanci državnega zbora so na tajnem glasovanju izmed štirih kandidatov za ustavne sodnike, ki jim jih je v potrditev predlagal predsednik države Janez Drnovšek, za novo ustavno sodnico potrdili le Marto Klampfer, ki je tudi že prisegla pred državnim zborom. Preostali trije kandidati – Miodrag Đorđević, Darinka Dekleva Marguč in Boštjan Zalar – niso dobili predpisane večinske podpore vseh poslancev, to je 46 poslancev.

Za predsednico višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani Marto Klampfer je na glasovanju, ki  je potekalo za vsakega kandidata posebej, glasovalo 71 poslancev, proti pa jih je bilo devet. Za vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića je glasovalo 35 poslancev, proti jih je bilo 42, medtem ko je kandidaturo višje sodnice Darinke Dekleva Marguč podprlo 35 poslancev, proti jih je bilo 41. Kandidaturo višjega sodnika Boštjana Zalarja je podprlo 34 poslancev, proti pa jih je bilo 45. Člani mandatno-volilne komisije državnega zbora so sicer podali soglasje k vsem štirim kandidatom za nove ustavne sodnike, ki jih je v izvolitev predlagal predsednik Drnovšek.


Ustavni sodniki © BOBO

 
SD, Zares in LDS podprli vse kandidate
Največja poslanska skupina SDS je po napovedih njenega vodje Jožeta Tanka podprla kandidaturo Klampferjeve, medtem ko je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat napovedal, da bodo njeni poslanci glasovali po lastni vesti. Najmanjša koalicijska poslanska skupina DeSUS je podprla vse štiri kandidate, v SLS pa se niso opredelili do predloga predsednika države. Izmed opozicijskih poslanskih skupin so podporo vsem štirim kandidatom napovedali Socialni demokrati, LDS in Zares, SNS pa se do kandidatur ni opredelil.

Izbrani kandidati za Evropsko sodišče
Poslanci in poslanke so danes izbrali tudi tri kandidate za sodnike na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, ki jih je DZ v izvolitev predlagal predsednik države Janez Drnovšek. Kandidati so tako postali predsednik tretjega senata Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu Boštjan M. Zupančič , pooblaščena ministrica na veleposlaništvu Slovenije v Parizu Milena Šmit in višji državni tožilec na vrhovnem državnem tožilstvu Boštjan Penko . Parlamentarna skupščina Sveta Evrope bo izmed treh kandidatov izbrala enega sodnika.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.