Slovenija
11 ogledov

IMF priznal napake

Predstavniki Zlate zore so Grkom delili hrano. Reuters
IMF priznava, da je skupaj z Evropsko komisijo in Evropsko centralno banko s prisilnimi varčevalnimi ukrepi poslabšal položaj Grčije.


Mednarodni denarni sklad (IMF) je v poročilu o reševanju Grčije priznal napake, ki so privedle do globlje recesije v tej državi in do višje stopnje brezposelnosti.

V prvem reševalnem paketu za Grčijo leta 2010, ki je bil vreden 143 milijard dolarjev, je prekršil tri od svojih lastnih štirih pravil, kar naj bi prispevalo k poglabljanju nazadovaanja gospodarske rasti in povečevanju stopnje brezposelnosti.

Prvi reševalni paket trojke je bil neuspešen in treba je bilo uvesti novega, ker je trojka podcenila negativni vpliv ukrepov na gospodarstvo.

Zategovanje pasu ni pomagalo

V poročilu ugotavlja, da zniževanje plač in višanje davkov nista pomagala. Uvodni ukrepi zategovanja pasu niso povrnili zaupanje finančnih trgov, bančni sistem je izgubil 30 odstotkov depozitov, gospodarstvo pa je padlo v večjo recesijo od pričakovane.


IMF dodaja, da je bilo nekaj uspehov, kot je dejstvo, da je Grčija ostala v območju evra, posledice njene krize za svetovno ekonomijo pa so bile večinoma omejene.

Trojka je leta 2012 potrdila drugi reševalni paket v višini 170 milijard evrov z dodatkom, da zasebni lastniki grškega dolga privolijo v izgubo do 50 odstotkov.

 

 

Komentarjev 1
  • spenjac 10:47 06.junij 2013.

    zakaj potem slovenci sprejemamo varčevalne ukrepe, če še IMF priznava, da so slabi? IMF in ostali kreditodajalci naj odpišejo dolgove, tako kot so jih zavezniki Nemčiji po drugi svetovni vojni.