Slovenija
16 ogledov

Imuniteta ga reši pripora

Miro Cerar ne želi, da bi ga povezovali s Civilno iniciativo za Kolizej, in poud Žurnal24 main
Potem ko so za poslanca SNS Prijatelja odredili enomesečni pripor, se bo lahko skliceval na poslansko imuniteto, ki pa jo bosta obravnavala pristojna komisija in državni zbor.

Pravni strokovnjak, dr. Miro Cerar, je za zurnal24.si pojasnil, da bo o poslanski imuniteti, če se bo Prijatelj nanjo skliceval, odločala pristojna komisija in državni zbor. Sodišče, ki je odredilo pripor, mora o tem v kratkem roku obvestiti državni zbor. Nato bo zasedala mandatno-volilna komisija in odločala, na podlagi njenega stališča pa bo odločal še državni zbor. Državni zbor bo o tem v vsakem primeru odločal, tudi če se poslanec na imuniteto ne bi skliceval.

"Takoj ko mu bo imuniteta priznana, bodo Prijatelja iz pripora izpustili. Če imuniteta ne bo priznana, se postopek nadaljuje. Prijatelj ostane v priporu, sproži pa se kazenski postopek," je še povedal Cerar.

V času pridržanosti poslanca ne more nihče zamenjati ali nadomeščati. Če je obsojen na več kot šest mesecev pripora, potem mu preneha veljati poslanska funkcija, lahko pa v tem primeru državni zbor odloči drugače. Če je osumljen kaznivega dejanja za več kot pet let zapora, potem mu sklicevanje na poslansko imuniteto ne bo pomagalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.